OLJE OG GASS

IBM satser tungt i Stavanger

GLEDER SEG: Morten Thorkildsen i IBM Norge gleder seg over at IBM sentralt satser på å utvikle nye systemer  for olje og gassindustrien i Norge. - Det er fantastisk, sier Per Terje Vold i OLF.
GLEDER SEG: Morten Thorkildsen i IBM Norge gleder seg over at IBM sentralt satser på å utvikle nye systemer for olje og gassindustrien i Norge. - Det er fantastisk, sier Per Terje Vold i OLF. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
16. nov. 2006 - 14:55

- Norsk olje- og gassindustri er fremst i verden på innovasjon. Derfor har IBM sentralt valgt å legge sitt Center of Expertise for oppstrøms olje og gassvirksomhet til Stavanger, forteller administrerende direktør i IBM Norge, Morten Thorkildsen.

Integrerte operasjoner

Det nye senteret skal utvikle løsninger for integrerte operasjoner basert på avanserte beslutningsstøttesystemer som innhenter sanntids data fra oljefeltene.

Det skal se på både maskinvare og programvare, men også i stor grad drive med konsulenttjenester for å utvikle forretningsmessige løsninger.

80 konsulenter

Direktør for IBMs konsulentvirksomhet Morten Meyer, regner med å ha rundt 80 konsulenter på plass i Stavanger når senteret er fullt operativt. Det er en dobling i forhold til dagens konsulentstab.

Sentret har ansvarsområde Nordsjøen, Russland og Midt-Østen.

Et viktig bevis

- At et globalt IBM sentralt velger å legge et slikt sier til Norge og Stavanger er et bevis på at vi er verdensledende. Det er viktig å merke seg både for menigmann og ikke minst politikerne. Det er fantastisk at det etableres her, sier administrerende direktør i Oljeindustrien Landsforening Per Terje Vold.

Samhandling med kundene

Selve senteret skal utvikles i nært samarbeid med oljeindustrien.

Allerede er IBM dypt involvert i Tail prosjektet hvor Statoil, IBM, SKF og ABB sammen skal utvikle løsninger for å utvide mulighetene for integrerte operasjoner, både med hensyn på kommunikasjon, identifisering, automasjon, og eventuell robotisering av oppgaver.

X-boks-generasjonen

- Vi er også en av hovedsponsorene for det nye IO-senteret på NTNU. Her er vi i samarbeid med svært mange aktører i bransjen. Vi skal blant annet finne ut hvordan Playstation og X-boks-generasjonen kommer til å påvirke olje og gassbransjen ved å utvikle nye basert på erfaringer fra spillteknologiens virtuelle verden, sier Thorkildsen.

Totale løsninger

Løsningene som utvikles skal kunne inneholde systemer fra mange forskjellige leverandører slik at oljeselskapene kan fortsete å nytte de investringene de allerede har gjort.

- Det som er viktig er at vi bruker et felles grensesnitt som kalles Service Oriented Architecture, SOA. Da kan vil hente og utveksle data fra mange forskjellige løsninger slik vi kjenner fra internettbaserte løsinger, sier Meyer.