IKT

IBM konsoliderer

IBM kan godt bruke en omskrevet versjon av Gjensidiges valgspråk på sin datamaskinserie iSeries; Tiden går, iSeries består.

Hele 26 år har denne og forgjengerne som het System 38 og AS400 vært på markedet.

På tross av nye prosessorer, nye operativsystemer og ny arkitektur, kan brukerne fremdeles kjøre programvare laget til den første modellen. Ikke dårlig.

iSeries blir nå den første datamaskinserien som IBM utruster med den nye supervasse 64-bits prosessoren kalt Power5. Maskinen får også en ny versjon av operativsystemet OS5i og mye av programvaren som databaseprogrammet DB2 er allerede tilpasset dette.

Den største nyheten er kanskje likevel at IBM nå slutter å lage to ulike serier datamaskiner, en for dette operativsystemet og en for Unix. Fra nå av vil det bare være operativsystemet som skiller dem. Det betyr at du kan kjøre den nye Power5-tilpassede versjonen av AIX, som er IBMs Unix og kjøre den på samme maskin.

Et av de viktige salgsargumentene for iSeries er evnen til å konsolidere flere operativsystemer i samme server. I tillegg til 5i/OS og AIX kan den nye modellen også kjøre Windows på datterkort, og Linux på Power5 prosessoren eller Intel-varianten på datterkortene.

For å forsyne alle operativsystemene med lagerplass, I/O og Ethernet har IBM klart å virtualisere alt. Det betyr at hvert operativsystem ikke trenger egne ressurser, men kan dele alt, og det forenkler administrasjonen betydelig.

Den nye prosessoren i kombinasjon med alle de andre forbedringene skal ifølge IBM gi en ytelsesforbedring på fire til fem ganger i forhold til de sammenlignbare modellene som nå erstattes, og det skal gi svært billig datakraft.

De billigste modellene koster ikke særlig mer enn en godt utstyrt PC, men iSeries kan bygges ut med en mengde parallelle servere i skap for de som trenger større ytelse.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.