ENERGI

IAEA: Atomkraftverket Zaporizjzja har mistet strømforsyningen

Kjernekraftverket Zaporizjzja i Ukraina har mistet all ekstern strømforsyning som følge av kamper, ifølge IAEA. Dermed er anlegget avhengig av nødaggregater.

En russisk soldat foran kjernekraftverket Zaporizjzja tidligere i år.
En russisk soldat foran kjernekraftverket Zaporizjzja tidligere i år. AP / NTB
8. okt. 2022 - 15:06

Det skal være artilleriangrep som har ført til strømbruddet. Rafael Grossi, leder for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), betegner angrepene som svært uansvarlige.

Europas største atomkraftverk produserer ikke lenger strøm. Men det er avhengig av elektrisitet til kjøleanlegg for å hindre overoppheting, ulykker og radioaktive utslipp.

Forbindelsen til en strømlinje på 750 kilovolt ble kuttet ved 1-tiden natt til lørdag, ifølge IAEA. Byrået viser til informasjon både fra Ukraina og IAEA-eksperter inne på anlegget.

Atomkraftverket kontrolleres av russiske styrker, men driftes fortsatt av ukrainske ansatte. Onsdag erklærte president Vladimir Putin at anlegget nå er russisk, noe som raskt ble avvist av regjeringen i Ukraina.

På kraftverket er det flere nødaggregater som drives med diesel. Hvert av aggregatene har drivstoff til minst ti dager.

Den siste av kraftverkets seks atomreaktorer ble stengt i september, etter stadige kamphandlinger i nærheten.

Rafael Grossi besøkte Ukrainas hovedstad Kyiv torsdag, og planlegger snart en reise til Russland. Han håper å få opprettet en sikkerhetssone rundt kjernekraftverket.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.