OLJE OG GASS

I teknologiseng med GE

Anders J. Steensen
13. feb. 2008 - 13:19

Dette er første gang StatoilHydro inngår denne typen avtaler med et så stort teknolgiselskap som GE.

Det er definert syv temaer som det allerede er identifisert prosjekter i.

– Avtalen går på teknologiutvikling. Det er ikke en innkjøpsavtale og vil ikke gå i næringen på eksisterende avtaler med andre selskaper, sier Atle Rettedal i StatoilHydro.

Kompatanse på tvers

Avtalen som er inngått er mellom StatoilHydro og GE Oil and Gas.

– Selv om avtalen er mellom oss og olje og gassdivisjonen til GE, sørger avtalen for også at vi kan utnytte kompetanse i andre segmenter GE er i, dersom det er formålstjenelig for de prosjektene vi har sammen, sier Rettedal.

Han har stor tro på at dette blir en meget nyttig avtale for begge parter.Første som utstyrsleverandør

Rettedal forteller at det er første gang StatoilHydro inngår en slik teknologiavtale med en leverandør som GE.

Tidligere har det eksistert tilsvarend avtaler med de store oljeserviceselskapene som Schlumberger, Halliburton og Baker Hughes, men ikke med leverandørbedrifter av mekanisk og elektrisk utrustning.

Bredde i leveranser

GE Oil and Gas omfatter flere kjente selskaper etter at GE kjøpte opp Vetco, tidligere ABB, i fjor. Fra før kontrollerte GE Nouvo Pignone, som er hoffleverandør av kompressorer til StatoilHydro.

GE har også desisdert flest installasjoner av gassturbiner på sokkelen. StatoilHydro bruker som standard GM LM2500 + på 31 MW som kraftforsyningenhet offshore.

– Hele grunnlaget for avtalen er teknologiutvikling. Initiativ til samarbeidsprosjekter kan komme fra beggge parter, uavhengig hvor de befinner seg i organisasjonene. En styringgruppe skal vurdere hvorvidt de fremsatte forslagene skal inngå som en del av samarbeidsavtalen, sier Rettedal.Håper å forbedre innovasjonsprosessen

– General Electric har en imponerende historie og godt rykte som teknologiselskap. Samtidig har StatoilHydro utviklet og vært en modig bruker av en rekke nyskapende teknologier og løsninger. Ved å samarbeide om konkrete teknologiutviklingsprosjekter innenfor visse områder, mener vi at vi kan ha gjensidige fordeler. Vi satser også på å utveksle erfaring innen F&U, innovasjon og på personalrutiner. Forhåpentligvis vil dette stimulere og hjelpe begge selskaper til videre forbedring av måten teknologiutviklingen skjer på, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi og ny energi i StatoilHydro.Lang erfaring

Samarbeidet mellom StatoilHydro og GE Oil & Gas går helt tilbake til 1970-årene med leveranse av kompressorer og turbiner til Statfjord-plattformen i Nordsjøen.

I dag leverer GE kompresjons-, reinjeksjons-, og kraftgenereringsutstyr til flere av StatoilHydros produksjonsplattformer og LNG- og metanolanlegg, så vel som omfattende utstyr til olje- og gassutvinning på store havdyp, blant annet foringsrør, produksjonstrær og brønnhodesystemer

–- Både GE og StatoilHydro investerer betydelige ressurser i forskning & utvikling av nye teknologier som kan møte de stadig økende utfordringene innen leting og utvinning av olje og gass, sier Claudi Santiago, konsernsjef for GE Oil & Gas. - Ettersom våre to selskaper har mye komplementær kompetanse, er det hensiktsmessig å samarbeide for å dra nytte av mulighetene som ligger i felles utvikling, og på denne måten komme fram til fremgangsmåter som vil bidra til effektive operasjoner og, ikke minst, bedre miljøfokus og forbedret sikkerhet i forbindelse med olje- og gassvirksomhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.