KRAFT

- I strid med folkeviljen

NEGATIVE KOSEKVENSER: Kraftlinjen blir nesten 300 km lang og vil gå gjennom 15 kommuner og 2 fylke. - Konsekvensene blir alvorlige, mener Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.
NEGATIVE KOSEKVENSER: Kraftlinjen blir nesten 300 km lang og vil gå gjennom 15 kommuner og 2 fylke. - Konsekvensene blir alvorlige, mener Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.
Mona Sprenger
10. juli 2009 - 14:54

VVE ga 10. juni konsesjon til en ny 420 kv kraftlinje mellom Ørskog og Fardal.

– Det finnes ikke demokrati i denne saken, sier leder i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane, Hans Christian Hansen. Han viser til at nesten alle høringsinstansene har stilt seg avvisende til Ørskog-Fardal over land. Bortsett frå de som har egne særinteresser.

– At Statnett og andre kraftselskaper som har egne interesser for at overføringskapasiteten øker, skal få gjennomslag for en så omstridt utbygging er et varsku, mener Hansen. Han er svært kritisk til NVEs behandling av saken.

– Urovekkende

Kraftlinjen blir nesten 300 km lang og vil gå gjennom 15 kommuner og 2 fylke.

– På en slik strekning vil negative følgene på store deler av strekningen, gi en totaleffekt som er alvorlig. Det er urovekkende at NVE tilgodeser utbygger på en slik måte. Kunnskap fra fagfolk som har gjort rede for de negative konsekvensene har blitt underkjent og overprøvd, sier Hansen.

Han mener at NVEs framstilling av de negative konsekvensene selektiv, reduserende og usaklige.

Sjøkabel

Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane mener at det klart beste alternativet ville vært å legge linja som sjøkabel.

- Det er det alternativet som nesten alle høringsinstansene går inn for. Det er etter de opplysninger vi har fått, ikke noe i veien for å ta en sjøkabel på land for å knytte kabelen saman med det eksisterende nettet. Det er et kostnadsspørsmål.

Hansen frykter at denne linjen skal bli starten på en storstilt utbygging av ny produksjon av vind og vann.

- Norge har allerede et kraftoverskudd, men det er ikke godt nok for kraftselskapene, statlige instanser og NVE. Derfor blir denne linjen bygd og protestene blir totalt ignorert.

Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har sendt saken videre til Naturvernforbundet sentralt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.