BYGG

I snitt tre strømbrudd hvert år

Vedfyring er et av de viktigste beredskapstiltakene, mener peisbransjen.

Vedovnen er et viktig tiltak for beredskap i Norge.
Vedovnen er et viktig tiltak for beredskap i Norge. Mathias Klingenberg
Marius ValleMarius ValleJournalist
22. feb. 2023 - 07:54

Nordmenn opplever i snitt tre langvarige strømbrudd i året, ifølge statistikk fra NVE for 2021. Det gjør vedfyring til et av de viktigste beredskapstiltakene vi har, mener bransjeforeningen Norsk Varme, som representerer de som selger og produserer ildsteder og skorsteiner.

Et langt strømbrudd kan imidlertid være så mangt, ettersom det i NVEs statistikk er ethvert strømbrudd som varer mer enn tre minutter. I snitt ble imidlertid den gjennomsnittlige strømforbruker påvirket 238 minutter i 2021. Dette inkluderer både varslede og ikke varslede strømbrudd.

I tillegg opplevde hver og en av oss i snitt 3,7 kortvarige strømbrudd i 2021, på til sammen 2,8 minutter.

Det er forholdsvis store forskjeller mellom fylkene. Innlandet hadde flest lange strømbrudd, med i snitt 5,26 per sluttbruker. Der var også varigheten lengst, 418 minutter. De ikke varslede strømbruddene utgjorde 2,5 gigawattimer energi som ikke ble levert.

Best stilt var abonnentene i Oslo, som hadde 1,59 lange strømbrudd på til sammen 165 minutter. Der var den ikke leverte energien som følge av ikke varslede strømbrudd 150.000 kilowattimer.

Vedfyring er viktig egenberedskap

I en pressemelding fra Norsk Varme sier Agnar Christensen, kommunikasjonsdirektør for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at viktigheten av egenberedskap øker, som følge av mer ekstremvær og endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden.

Hvis du er er avhengig av strøm for oppvarming må du ha en plan B, sier Christistensen.

– Har du en vedovn og ved, så kan du holde både deg selv og andre varme i en krise, eller hvis du har en gassovn beregnet på innendørsbruk. Har du ikke andre muligheter enn elektrisk oppvarming hjemme, foreslås det at du gjør forhåndsavtaler med venner eller familie om å søke husly der, sier han.

Det blir vanskelig å lage mat om du kun har elektrisk oppvarming. En vedovn og et lager med ved vil gjøre at du er godt sikret, mener Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Norsk Varme fyrer ni av ti av de som har ildsted daglig, og at en av fem har vedfyring som hovedoppvarmingskilde. 

Allerede før egget klekkes produserer kyllingen 3 watt varme. Denne varmen utnytter Norsk Kylling til de nyklekkedes beste i form av energigjenvinning til ventilasjonsanlegget i produksjonslokalene.
Les også

Denne kyllingen bidrar til energiproduksjon allerede før den kommer ut av egget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.