BYGG

I opprinnelig glans

KALKET: Borte er gulmalingen og igjen fremstår slottet som originalt med kalkmaling. Fem lag er lagt på, til neste år kommer ytterligere to lag.
KALKET: Borte er gulmalingen og igjen fremstår slottet som originalt med kalkmaling. Fem lag er lagt på, til neste år kommer ytterligere to lag. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
23. juni 2010 - 10:40

Oscarshall

  • Bygget for kong Oscar I, finansiert av hans kone, Josephine.
  • Tegnet av den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong.
  • Det ble brukt Portlandsement for første gang i Norge. Sementen ble spesialimportert for bruk på slottet.
  • Slottet er 710 m 2 i tre etasjer. En egen spisesalbygning måler 127 m 2.
  • Rehabiliteringen har tatt to år. Det er brukt 68 millioner kroner til utvendige arbeider på bygget, 45 millioner til innvendige arbeider, til millioner til infrastruktur som vann og kloakk og to millioner til parkanlegget.
  • I 1863 solgte kong Karl IV slottet tl den norske stat, som siden har hatt det i sin eie.


Oscarshall har på mange måter vært et problemslott. Helt siden starten i 1847. De første reparasjonsarbeidene ble utført allerede i 1851, da var ikke engang slottet ferdig bygget.

Opprinnelig ble det bygget med flate tak uten noen form for sinkbeslag. Derfor rant vannet inn helt fra starten. I dag er det ingen som med sikkerhet kan si hvorfor det ble gjort slik. En mulighet er at man trodde Portlandsementen som ble brukt i Norge for første gang, var vanntett. Det var den ikke. En annen grunn kan ha vært at man ønsket å spare.

– Nå har vi montert beslag og takene er ikke lenger flate, forsikrer Oddvar de Brucq, avdelingsdirektør for kongelige eiendommer i Statsbygg.

SE BILDENE: BILDESERIE: Nye Oscarshall

Variasjon

På fasaden dukket det opp mange overraskelser.

– Ja, vi fant ti til 11 forskjellige typer sement brukt i pussen på fasaden, forteller slottsforvalter Ragnar Osnes.

Nå er det meste pikket av og ny puss lagt på, i en kvalitet med kjente egenskaper. Osnes forteller også at Portlandsementen ble blandet ut for å spare penger. Det verserte også historier om at det var brukt saltvann for å blande ut, men det er nå endelig avkreftet.

Hussopp

Fuktskadene var omfattende, og deler av slottet var sterkt angrepet av hussopp. De kan ha opp til ti meter lange røtter, og de kan også ligge i dvale i årevis før de på nytt våkner til liv om fukt kommer til.

– Det er to måter å bli kvitt soppen på, det ene er varmebehandling opp til 65 grader, det andre er kjemisk. På Oscarshall var det ikke mulig å bruke varmebehandling så vi brukte kjemi, sier de Brucq. Han er trygg på at soppen er fjernet for godt, men for sikker hets skyld har Statsbygg montert fuktmålere i slottet. Om vinteren settes det inn ovner for å holde temperaturen oppe. Kontaktene er montert skult.

Falsk treverk

Innvendig er det mye flott treverk. Men synet bedrar, her er det kunstig treverk. lenge før plasten var oppfunnet.

– En del av mønstrene og utskjæringene oppe på veggene ser ut som tre, men det er støpt sement som så er malt som tre, forteller Osnes.

Det samme gjelder mange av vinduene.

– Ja, det er rammer og sprosser som ser ut som tre. Men egentlig er det stål.

Men gulvet er ekte vare, parketten er laget med fire forskjellige tresorter, bøk, eik, bjørk og nøttetre.

SE BILDENE: BILDESERIE: Nye Oscarshall

Lite benyttet

Det har lenge versert historier om at slottet aldri har vært tatt i bruk, at ingen noensinne har bodd der. Osnes er kjent med diss historiene.

– Vi har undersøkt det og det er nå dokumentert at kong Oscar I bodde på slottet i om lag en måned.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.