OLJE OG GASS

I november i fjor var 1859 rigger i gang i USA. Til sommeren kan det være færre enn 900

Oljeprisen gjør at flere produsenter sliter.

Det er et dramatisk fall i antall rigger som opererer i USA akkurat nå. Analysebyrået Wood Mackenzie tror flere produsenter må stenge ned på grunn av lav oljepris i 2015. Det kan sende prisen opp igjen. Her en rigg i Texas.
Det er et dramatisk fall i antall rigger som opererer i USA akkurat nå. Analysebyrået Wood Mackenzie tror flere produsenter må stenge ned på grunn av lav oljepris i 2015. Det kan sende prisen opp igjen. Her en rigg i Texas.
23. feb. 2015 - 10:50

I forrige uke skrev Teknisk Ukeblad at antallet operative rigger i USA er det laveste siden februar 2010.

I sin ukentlige riggtelling melder oljeservicegiganten Baker Hughes at 1310 rigger opererer i USA akkurat nå. Det er 48 ned siden forrige telling og 461 færre enn på samme tid i fjor.

Les også: Prosjektene sto i kø på norsk sokkel. Nå er det utbyggingstørke

Laveste nivå på fem år

Antall operative rigger har falt i 12 uker på rad og er på sitt laveste nivå siden 22. januar 2010, skriver OGJ.

Oljeanalytiker Trond Omdal sa til Teknisk Ukeblad i forrige uke at det er dette som må til for at oljeprisen skal krype oppover igjen.

Kan gå ned til 900

Men hvis oljeprisen holder seg lav, kan antallet gå ytterligere ned frem til sommeren.

I sin siste rapport skriver analysebyrået Wood Mackenzie at USA kan ha under 900 rigger i drift til sommeren hvis oljeprisen holder seg mellom 40 og 50 dollar fatet. I skrivende stund koster ett fat nordsjøolje 59 dollar.

Det mer konservative anslaget er at USA vil ha rundt 1000 rigger i gang i august. Dette er basert på en oljepris på 55 dollar fatet, som Woodmac mener vil være gjennomsnittsprisen i 2015.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Sender prisene ned

Uansett vil dette gå utover riggselskapene. I 2014 kunne en rigg koste rundt 27.000 dollar hver dag (204.000) kroner i leie, en pris Woodmac tror kan gå ned 30 prosent i løpet av 2015.

– Oljepriskollapsen treffer riggoperatørene og aktiviteten på land. Borerigger blir akkurat nå stoppet i en alarmerende fart, sier forskningssjef Scott Mitchell i Woodmac til OGJ.

Tror prisen skal opp

Analysebyrået skriver videre i rapporten at de tror oljeprisen havner på et gjennomsnittlig nivå på 64 dollar fatet i 2016 og 70 dollar i 2017, noe som vil føre til at riggantallet vil øke med rundt 15 per måned i 2016 og 20 per måned i 2017.

Analytiker Omdal sa til Teknisk Ukeblad i forrige uke at markedet snart balanserer seg.

– Det har allerede begynt å gjøre utslag i høyere priser de seneste tre ukene i forventning om at markedet kan nærme seg balanse i andre halvår. Men fremdeles er det fysiske markedet overforsynt med 1,5 - 2 millioner fat per dag i første halvår, og det vil trolig ta ytterligere noen måneder før oljeproduksjonen i USA flater ut og begynner å falle, sier Omdal.

Flere nyheter om oljeprisen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.