INDUSTRI

I løpet av 30 sekunder viser programmet nøyaktig hvor skuddet er avfyrt

Men det norske politiet er ikke interessert.

 Når et skudd blir avfyrt, fanger sensorene opp lyden, som sendes til et senter for analyse. I løpet av om lag 30 sekunder får det lokale politiet bekreftet eller avkreftet om det var skudd, og i så fall hvor skuddet fant sted.
Når et skudd blir avfyrt, fanger sensorene opp lyden, som sendes til et senter for analyse. I løpet av om lag 30 sekunder får det lokale politiet bekreftet eller avkreftet om det var skudd, og i så fall hvor skuddet fant sted. Bilde: Shotspotter
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. nov. 2015 - 16:50

Da det var behov for å redusere våpenkriminalitet i den amerikanske byen Canton, ble hver eneste politibil utstyrt med en teknologi som har fått navnet «ShotSpotter».

Teknologien – et akustisk overvåkningssystem – fanger opp lyden av skudd og sender lydmaterialet til en sentral som analyserer materialet. Om det viser seg å være et skudd, skal det lokale politiet i løpet av rundt 30 sekunder ha fått nøyaktig posisjon på hvor skuddet ble avfyrt.

– Før var vi heldige om vi fant en tomhylse. Nå er vi i stand til å få eksakt plassering på hvor skuddet ble avfyrt, sier politiløytnant i Canton John Gabbard i Canton-politiet ifølge en artikkel på nettsidene til TV-kanalen WKYC.

– Like normalt som brannalarmer

I tillegg til nøyaktig posisjon for det avfyrte skuddet, går informasjonen altså mye raskere enn hva man har vært vant med, gjennom samtaler til 911 og analyse av hver situasjon.

Teknologien har vært i bruk siden 2013, men får stadig flere områder der den tas i bruk. Blant annet har flere universitetsområder i USA nå tatt i bruk ShotSpotter.

Men bruken av systemet har også fått enkelte til å reagere, spesielt med tanke på utfordringer rundt personvern. Vil en slik overvåkning være for invaderende?

Nei, mener selskapet bak ShotSpotter.

– Hele systemet er med vilje designet for at man ikke skal kunne med «live lytting» av noe slag. Menneskestemmer trigger ikke sensorene, ifølge Damaune Journey, en talsperson som uttaler seg til The Guardian.

Journey mener for øvrig at ShotSpotter kommer til å bli særdeles utbredt etter hvert.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– De neste tiårene kommer det til å bli like normalt som brannalarmer og sprinkelanlegg, sier han til The Guardian.

For få skudd i Norge

Liz Einbinder, pressetalskvinne hos ShotSpotter, sier i en kommentar til Teknisk Ukeblad at teknologien foreløpig ikke er tatt i bruk i Norge eller «andre land i nærheten».

– For det meste er systemet i bruk i Nord-Amerika. Men det er tilpasset enhver by. Vi mener at ShotSpotter er et verktøy, som kombinert med smart politijobbing kan stimulere til å få ned våpenrelatert vold, eventuelt at man reagerer raskere når noe inntreffer, sier hun.

Politiet i Norge kjenner til teknologien, men ønsker ikke å ta den i bruk foreløpig. Rett og slett fordi det er for få skudd som avfyres.

Det bekrefter seksjonssjef i Politidirektoratet, Jørn Schjeldrup for Teknisk Ukeblad.

– Vi kjenner til systemet, men i dag foreligger det ikke noen planer om å ta det i bruk. Det skyldes blant annet at det er få skudd som avfyres i løpet av et år. Kost-nytteverdien for politiet og samfunnet blir for lav, sier Schjeldrup.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.