KRAFT

I gang med produksjon av bioolje

I GANG: Norske Biofuel Africa har kommet i gang med kommersiell produksjon av bioolje fra jatropha-planten.
I GANG: Norske Biofuel Africa har kommet i gang med kommersiell produksjon av bioolje fra jatropha-planten. Bilde: Biofuel
Stein Jarle Olsen
23. okt. 2009 - 09:35

Norske Biofuel Africa melder i en pressemelding om at de har begynt kommersiell produksjon av bioolje på selskapets plantasje i Ghana.

Kan brukes direkte

Oljen produseres fra den giftige jatropha-planten, som kan vokse på relativt dårlig jord, og derfor ikke fortrenger matjord.

Biofuel hevder selv å være det første selskapet i Afrika som går fra å kultivere og selge jatropha-frukter til å produsere og selge jatropha-olje.

Oljen kan i noen tilfeller brukes i seg selv som drivstoff (såkalt "straight vegetable oil") eller videreforedles til biodiesel.

– Dette er en stor milepæl for biodrivstoffindustrien i Vest-Afrika. Industrien har brukt lang tid på å modne her, men nå begynner vi å se fruktene av vår felles innsats, sier administrerende direktør Steinar Kolnes i Biofuel, som er et underselskap av Solar Harvest.

Bidrar med mat

Selskapet holder nå på med å teste hvorvidt oljen kan brukes som erstatning for fossilt drivstoff i traktorer, biler, generatorer og annet maskineri.

Alle egne maskiner kjører allerede på biooljen, og testene ser ut til å bekrefte at de yter like godt som på fossilt drivstoff.

Biofuel Africa har nå 660 hektar med jatropha-plantasjer. I tillegg har de hjulpet lokale bønder med å pløye og kultivere større landområder, og har planer om å dyrke frem 2.550 hektar ytterligere med mais, ris og soyabønner i 2010.

Det skal gi omtrent 6-8000 tonn med ekstra mat neste år.

– Biodrivstoffselskaper som kombinerer lokal matproduksjon med dyrking av en fornybar lokal drivstoffkilde beviser at jatropha er en attraktiv og levedyktig ressurs for å utvikle økonomier som sliter med matsikkerheten, enorme drivstoffpriser og hull i infrastrukturen. Biofuel Africa legger også stor vekt på aktiviteter for samfunnsutvikling, som installasjon av vanndemninger og maismøller for lokal bruk, etablering av lokale klinikker og betaling av lærere, skriver Biofuel i meldingen.

Fikk kritikk

Biofuel ble for øvrig kritisert av organisasjonen ActionAid Ghana i en rapport tidligere i år.

De hevdet at Biofuel ryddet landområder uten godkjenning og nektet å betale mer enn halvparten av det lokalbefolkningen anså som rimelig leie.

– Tidligere gjorde lokalbøndene arbeidet stort sett for hånd, men når vi kom inn med maskiner kunne vi rydde langt mer effektivt, og de har følgelig fått større områder til matproduksjon. Vi føler at vi dermed kan motbevise det mange sier, nemlig at biodrivstoff konkurrerer med mat. Vi har derimot vist at det kan øke matproduksjonen, sa direktør Steinar Kolnes til Teknisk Ukeblad da.

Les saken: – Biodrivstoff gir mat i GhanaLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.