NETTARKIV

I førersetet med digital kommunikasjon

12. nov. 2003 - 12:49

SVEIN GRANDUM

er teknologiutsending iTokyo

svein.grandum@ntc.no

@attache_byline:KIMIHIRO IWAO

er teknologirådgiver i Tokyo

kimihiro.iwao@ntc.no

@avs1:BEGREPET "UBIQUITOUS COMPUTING", eller på godt norsk Allestedsnærværende datakommunikasjon, ble først tatt i bruk av en forsker ved Xerox Palo Alto Research Center, dr. Mark Weiser i 1988. Senere ble det tatt i bruk av professor Ken Sakamura ved University of Tokyo. Tanken var å beskrive en tid når "usynlige" datamaskiner blir innbakt i nær sagt alle hverdagsobjekter.

Begrepet er også anvendt på den tredje fase i vår bruk av datamaskiner. I den første fasen ble én PC benyttet av flere brukere, før man gikk over til å kunne operere med sin egen. Den tidsepoken vi nå går inn i karakteriseres ved at én enkelt bruker kan anvende flere PC-er eller datamaskinenheter samtidig. De er enten synlige eller usynlige og alltid koblet opp mot et nettverk, enten fast eller trådløst. Slik kan oppgaver løses hvor som helst, når som helst og uten noen som helst forstyrrelse mens vi beveger oss rent fysisk. Vi er alle omgitt av utallige datamaskinenheter, små og store, mange knyttet til hverandre. Ubiquitous Computing vil skape et menneskefokusert bruksmønster for morgendagens digitale kommunikasjon.

Nasjonalt prosjekt

I juni 2002 reviderte det japanske samferdselsdepartementet landets "e-Japan - Important Plans" og la til et viktig delkapittel "Construction of the World's Highest Level of Data Telecommunication Network". Kapitlet starter med "Dette tiltaket har som mål at alle datamaskinenheter blir terminaler som eksisterer allestedsnærværende gjennom forbindelse til felles nettverk". Ifølge denne planen vil Japan innen 2005 fullføre implementering av teknologi som vil gjøre det mulig for brukeren til enhver tid å være koblet til et nettverk faktisk uten å ta med en eneste datamaskin.

Departementet tror at Ubiquitous Computing vil skape ny industri og et nytt marked. For mobil telekommunikasjons- og elektronikkindustri vil dette kunne gi store muligheter. Det japanske markedet er forventet å vokse til 270 mrd. amerikanske dollar innen 2005 og 800 mrd. dollar innen 2010.

For å kunne ta i bruk nettverk i sanntid uten fare for overbelastning, fremmer departementet "fotoniske nettverk" eller 4. generasjons mobile telekommunikasjonsplattformer. Alle nettverkssystemer skal bruke optisk fiber innen 2005, og innen 2010 skal også enhver sluttbruker inkluderes i FTTH (fiber to the home). Industrien ser på muligheten til å bruke stasjonære flygende kommunikasjonslegemer i stratosfæren som gir mobilt internett en overføringshastighet på 600 megabits per sekund.

Nettverk for norsk IT

De flest nøkkelaktører i japans IT-industri prøver nå å fremme sinde egne aktiviteter i et kommende marked.På arrangementet Ceatec Japan 2003 i oktober ble teknologi i tidlig fase vist frem. Eksportrådet i Tokyo rapporterer jevnlig fra utviklingen gjennom vårt ukentlige nyhetsbrev Tokyo Digital Media Newsletter.

Vi planlegger nå å etablere et nettverk for norsk IT-industri og forskningsmiljø for at de skal kunne følge den globale utviklingen tett og målrettet. Dette skal gjøre det lettere å knytte norsk satsing opp mot interessante globale aktører og dessuten identifisere lovende markedsmuligheter for den enkelte. Ta gjerne kontakt med oss for å få vite mer og slik at vi kan skreddersy vår satsing i henhold til de interesser og behov dere måtte ha. Ulike aktiviteter planlegges i tiden som kommer, blant annet en studietur til Japan. Vi er i den allestedsnærværendes tidsalder!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.