OLJE OG GASS

I fjor økte USAs oljeproduksjon med 1,2 millioner fat. Det er nesten like mye som HELE Norges oljeproduksjon

– Jeg tror ikke vi har sett enden av dette ennå, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

De siste tallene fra Energy Information Administration (EIA) viser at oljeproduksjonen i USA økte med 1,2 millioner daglige fat i 2013 til 8,7 millioner fat i 2014.
De siste tallene fra Energy Information Administration (EIA) viser at oljeproduksjonen i USA økte med 1,2 millioner daglige fat i 2013 til 8,7 millioner fat i 2014. Bilde: SHANNON STAPLETON
31. mars 2015 - 10:51

I fjor falt oljeprisen så dramatisk at både oljeselskaper og leverandørselskaper så seg nødt til å gjøre voldsomme kutt, både i antall ansatte og i budsjettene for 2015.

En av hovedgrunnene til prisfallet er skiferolje-boomen i USA. Av de 8,7 millioner fatene landet produserer hver dag, er 4,5 millioner fat skiferolje.

Til sammenligning er hele Norges daglige oljeproduksjon omtrent 1,5 millioner fat.

Les også: Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

Gigantøkning

De siste tallene fra Energy Information Administration (EIA) viser at den daglige oljeproduksjonen i USA økte med 1,2 millioner fat til totalt 8,7 millioner fat i 2014.

Det er den største volumøkningen siden man begynte med målinger for 115 år siden.

Prosentøkningen var 16,2 prosent, som er den høyeste siden 1940. EIA bemerker at den største veksten kommer fra de største skiferoljefeltene i North Dakota, Texas og New Mexico.

Ett av de største feltene, Eagle Ford i Texas, skal ifølge analysebyrået Wood Mackenzie produsere 2,8 millioner fat oljeekvivalenter hver dag i 2015. Det er ganske mye, gitt at det så sent som i 2008 nesten ikke var produksjon av hverken olje eller gass fra feltet.

Sjekk listen: Her gjorde man verdens største olje- og gassfunn i 2014

SONY DSC Thina Margrethe Saltvedt, Nordea Markets
SONY DSC Thina Margrethe Saltvedt, Nordea Markets

Vanskelig å få opp prisen

Effekten av skiferoljeboomen er tydelig: I juni i fjor kostet ett fat nordsjøolje 115 dollar. I januar ble den samme varen solgt for 46 dollar.

I skrivende stund er prisen 55 dollar. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror ikke det blir så lett å få den opp mot gamle høyder igjen.

– Det er helt klart at produksjonen i USA har bidratt til at oljeprisen har flatet ut de siste årene. Volumveksten viser at oljeproduksjonen i USA er ganske resistent mot lavere oljepriser. Det er ikke så lett å prise ut skiferoljen, og landet klarer å produsere veldig mye mer olje selv, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Kan denne veksten fortsette?

– Så lenge de har store reserver og klarer å utvikle nye metoder, får de mye mer olje ut av hver brønn. I tillegg er break even-prisen på mange felt omtrent 45 dollar fatet. Derfor tror jeg de kan fortsette en stund til. Jeg tror ikke vi har sett enden av dette ennå, sier hun.

Se grafikk som viser hvorfor oljeprisen faller her.

Øker stadig

Råoljeproduksjonen i USA har nå økt de siste seks årene. Kontrasten er sterk hvis man sammenligner med perioden mellom 1985 og 2008, da produksjonen falt hvert år med unntak av ett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

EIA forventer at veksten skal fortsette i 2015 og 2016, men ikke så mye som i fjor. Byrået forventer en vekst på blir 8,1 prosent i år og 1,5 prosent neste år.

Kan bli en konkurrent internasjonalt

Den høye produksjonen har fått oljeselskapene til å se på mulighetene til eksportere oljen fra landet.

Tidligere denne måneden var 11 oljetopper i Washington for å få Obama-administrasjonen til å heve det over 40 år gamle forbudet som stopper selskapene fra å eksportere råolje fra USA. Grunnen er at de kan få høyere priser internasjonalt.

Saltvedt tror en heving av eksportforbudet kan gjøre USA til en konkurrent på det internasjonale markedet.

– For amerikanerne er energisikkerhet viktig, og nå er landet nesten selvforsynt. Hvis du sammenligner med 2005, importerte landet 60 prosent olje. De er nå tilbake som en av verdens største produsenter. Dette har også en politisk effekt med at det viser at de er mye mer uavhengige. Hvis landet i tillegg letter på eksportkravene, kan de bli en konkurrent på det internasjonale markedet, sier hun.

Les også: 

Disse oljefeltene er størst i verden

Dette er verdens fem største oljefelt til havs

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.