OLJE OG GASS

I Finnmark vil de droppe Castberg-oljen. På Stortinget er tonen en annen

Arbeiderpartiet om ilandføring.

Veidnes i Nordkapp skulle bli stedet for ilandføring av Johan Castberg-oljen. Det spøker det for nå.
Veidnes i Nordkapp skulle bli stedet for ilandføring av Johan Castberg-oljen. Det spøker det for nå. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. jan. 2016 - 14:59

I går kom nyheten om at Statoil har klart å redusere kostnadene på Castberg-prosjektet med opp mot hele 50 milliarder kroner. Det er halvparten av hva man egentlig trodde prosjektet skulle koste.

Det var dn.no som først omtalte saken.

Men etter alle solemerker vil ilandføringen av olje fra feltet til land ikke bli en del av planen. Konseptet Statoil og partnerne vil gå for er en såkalt FPSO (flytende produksjonsenhet).

Tanken på en slik løsning har lenge irritert Arbeiderpartiet i Finnmark. Flere har tatt til orde for heller å la oljen ligge, enn å droppe ilandføringen.

– La oljen ligge

Leder i Nordkapp Arbeiderparti, Kari Lene Olsen, går i dag ut og kaller Statoils planlagte løsning et svik. Det skriver hun i en kommentar på nettsiden nordnorskdebatt.no.

– Nordkapp Arbeiderparti oppfatter dette som et svik både fra Statoil og myndigheter. Finnmark Arbeiderparti har gjort det klart at uten ringvirkninger på land så kan olje- og gassressursene bli liggende urørt, heter det.

Tidligere har vi også hørt de samme tonene fra Ingalill Olsen, leder i Finnmark Arbeiderparti. Til Teknisk Ukeblad uttrykte hun at hun var lei av utsettelsene på prosjektet.

– Enten må vi få en ilandføring, og vi i Finnmark må få ringvirkninger. Ellers kan olja bare bli liggende, sa hun i 2014.

– Ikke uten betydning

Men er dette også holdningen til resten av Arbeiderpartiet? Ikke i like sterke ordelag.

– Vi er veldig glad for at de (Castberg-partnerskapet, red.anm) har klart å jobbe ned kostnadene i prosjektet, slik at de nå – selv i en krevende tid – ser muligheter i Johan Castberg, sier Terje Aasland, første nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite.

Han understreker at han og Arbeiderpartiet er opptatt av ringvirkningene olje- og gassnæringen gir til områdene der bransjen har virksomhet.

– Det er viktig for oss å gi tydelig uttrykk til Statoil om at dette med ringvirkninger ikke er uten betydning, sier han.

Men han ønsker ikke å være like sterk i ordbruken som sine partifeller i Finnmark. Aasland mener at det er flere ringvirkninger enn bare det som måtte komme av ilandføring.

Andre ringvirkninger

– Ringvirkningene i Finnmark knyttet til Castberg er helt vesentlig. Vi har forventninger om at det kommer betydelige ringvirkninger, om det blir ilandføring eller ikke.

– Ilandføring har blitt et veldig tungt symbol når det gjelder ringvirkninger og aktivitet. Men i Arbeiderpartiet har vi ikke vedtatt noen absolutte krav. Vi er opptatt av samlet aktivitet på norsk sokkel, samt hvilke ringvirkninger hvert enkelt prosjekt får. Det må vi vurdere i hvert enkelt tilfelle.

Han nevner andre ringvirkninger som også er viktige:

– I tillegg til ilandføring er det viktige aspekter som baser og helikoptertransport, samt hvordan lokalsamfunnet rigger seg for aktivitet i Barentshavet, sier Aasland.

I et eget prosjekt

Statoil opplyste i går at arbeidet med å evaluere en mulig oljeterminal på Veidnes i Nordkapp kommune går videre, men separat og i regi av de fire lisensene Wisting, Goliat, Alta/Gotha og Johan Castberg.

– Vi arbeider videre med en terminal, men en forutsetning er at den står på egne ben økonomisk. Forhåpentligvis vil også utvinningstillatelsene som tildeles i 23. runde kunne bidra til ytterligere volum som kan bidra til at en terminal kan realiseres, ifølge Statoils Castberg-direktør Erik Strand Tellefsen.

Terje Aasland i Arbeiderpartiet sier at han synes det er bra at de fortsetter med dette arbeidet. Men han understreker viktigheten av at dette ikke er spill for galleriet.

– Jeg forventer at de har et betydelig trykk på disse vurderingene, og at vurderingene er reelle.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.