IT

I dag starter domenerushet

Klokka 10 i dag åpnet Norid slusene for dem som vil sikre seg sitt eget priv.no-domene.

Skjermdump www.priv.no
Skjermdump www.priv.no Bilde: Priv.no
Leif Hamnes
6. juni 2011 - 10:48
Vis mer

Fra i dag kan altså hele Norges befolkning skaffe seg et norsk domenenavn.

Hittil er det bare bedrifter og andre virksomheter som har hatt mulighet til å skaffe seg et domenenavn under den norske landkoden no.

Priv.no-domenet ble på sin side registrert tilbake i 1993 og drevet av ulike private aktører i ti år før Norid (vedlikeholder den sentrale databasen for alle norske nettadresser) tok over.

Få ditt eget norske domene

– Ikke behov for .oslo-domener

– Med eget domene kan du få eget nettsted og e-postadresse for hele livet. Et norsk domenenavn er stabilt og blant de sikreste i verden, og vi er veldig glade for at også private nå får denne muligheten, sier daglig leder i Norid, Hilde M. Thunem.

Relansering

For få minutter siden startet første del av relanseringen av priv.no - gjennom en trekningsperiode som strekker seg fram til tirsdag 14. juni kl. 16.00.

For detaljer om søknadsprosessen, se faktaboksen til høyre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

(Og om heller ikke den gjorde deg klokere, sjekk www.priv.no)

Det du eventuelt søker om, er i klartekst et domenenavn som vil fortone seg som .priv.no. I dag er det nesten ingen som har domenenavn innenfor dette området, så valgmulighetene er enn så lenge gode.

Det er mulig å søke om sitt eget navn eller familienavn - men også et hvilket som helst annet navn eller begrep, som teknisk-ukeblad-er-best.priv.no eller livet-mister-mening-uten-en-daglig-dose-teknisk-ukeblad.priv.no, for å ta et par fritt valgte eksempler.

Nytt navn: Killstatoil?

Det gjelder slik sett ingen fortrinnsrett til private domenenavn (slik det heller ikke gjør for andre domenenavn). Alle kan dermed søke om et hvilket som helst domenenavn, men du står selv ansvarlig for å holde deg innenfor norsk lov.

Hvordan gjør du det?

For å kunne registrere domene under priv.no må du for det første være bosatt i Norge, være registrert i Folkeregisteret og være over 18 år.

Du kan ha inntil fem domenenavn under priv.no. Heter du Jan Hansen eller Kari Olsen, kan det nok lønne seg å sjekke om domenet er opptatt.

Du kan søke etter «din» adresse her.

Skaff deg dessuten først som sist en personidentifikator som du kan bruke i søknadsprosessen i stedet for fødselsnummer.

Deretter kan du sende søknaden din via en av de såkalte priv.no-registrarene.

Alle gamle priv.no-domener kan for øvrig videreføres selv om priv.no i dag relanseres. Forutsetningen er at du sørger for nødvendige oppdateringer av domenet, og aksepterer det nye regelverket.

Trekker lodd

Norid tar altså imot søknader fra privatpersoner fra i dag og ei drøy uke framover.

Disse søknadene blir lagt på vent, før Post- og teletilsynet (PT) onsdag den 15. juni trekker lodd for å bestemme rekkefølgen der flere har søkt om samme domenenavn (særlig viktig for nevnte Jan Hansen og Kari Olsen).

Torsdag den 16. juni klokka åpnes det for vanlig mottak av søknader fra private, og herfra er det førstemann til mølla som gjelder.

 

Les også: Kan bli tvunget til nye nettadresser

Fritt frem for terrorister og overgripere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.