OLJE OG GASS

I dag fylles et nesten én kilometer langt messeområde med oljeteknologi

ONS er større enn noen gang.

Ina AndersenIna AndersenJournalist
25. aug. 2014 - 09:01

– Jeg gleder meg enormt. Det ser så bra ut, med høy kvalitet, og mye som skal skje. Det er en slags barnslig glede, som barndommens julaften. Og i dag åpner vi gavene, sier en spent ONS-general, Leif Johan Sevland, til Teknisk Ukeblad.

– I ny drakt

Årets ONS feirer 40-årsjubileum, og blir større enn noensinne. Med ny utstillingshall, nytt hotell, DNB Arena og med Siddishallen opprustet vil messeområdet strekke seg over et område på nesten én kilometer.

– ONS framstår i ny drakt i år. Vi er større enn noen gang, med 24.000 kvadratmeter utstillingsareal netto. Og vi presenterer en revitalisert konferanse med mer innhold, blant annet i form av parallellsesjoner, noe vi aldri har hatt før, sier Sevland.

Utstillingsarealet har blitt utvidet med nesten 3000 kvm. siden forrige ONS i 2012.

Her kan det også nevnes at det har kommet inn bestillinger på 33.000 kvadratmeter i utstillingsareal. Det er første gang de har passert 30.000 kvm. i bestillinger. Og det er dermed langt fra alle som får plass.

Tesla-sjefen åpner ONS: Dette har Elon Musk sagt om oljeindustrien

ONS-sjef Leif Johan Sevland (til venstre) er klar for å ta imot rundt 60.000 besøkende på ONS 2014. Her er han sammen med Jon Are Rørtveit, sjef for marked og informasjon i ONS.
ONS-sjef Leif Johan Sevland (til venstre) er klar for å ta imot rundt 60.000 besøkende på ONS 2014. Her er han sammen med Jon Are Rørtveit, sjef for marked og informasjon i ONS.

Ti haller med utstilling

I 2012 var det totalt 1264 selskaper på utstilling under ONS.

Kommunikasjonsansvarlig i ONS, Line Grønhaug, har foreløpig ikke et nøyaktig tall på hvor mange som deltar i år, men anslår at det vil være rundt 1300.

Det er flere selskaper på venteliste, og pågangen har aldri vært større, opplyser hun.

Forrige ONS hadde nesten 60.000 besøkende, noe som var rekord, og de kom fra hele 109 ulike land.

– Og i år har vi hele ti utstillingshaller. Flere av dem er nye, som Forum Expo, DNB Arena og en ny midlertidig hall. I tillegg vil den nye Vikinghallen brukes til registrering, forklarer Grønhaug.

Årsaken til at Vikinghallen ikke brukes til utstilling er at den ikke var vedtatt for bygging da ONS tildelte standareal. I 2016 vil den derimot tas i bruk, og det vil bli over 5000 kvadratmeter med utstilling i hallen.

I tillegg vil det nylig ferdigstilte Clarion Hotel Energy huse årets konferanse og summit.

LEDER: Oljeindustrien må slutte å syte

Det er flere nye haller som tas i bruk under årets ONS, som Forum Expo. Det gir nærmere 3000 ekstra kvadratmeter utstillingsareal, og langt bedre fasiliteter.
Det er flere nye haller som tas i bruk under årets ONS, som Forum Expo. Det gir nærmere 3000 ekstra kvadratmeter utstillingsareal, og langt bedre fasiliteter.

Oppgradering

Sevland er svært fornøyd med å kunne tilby mer plass og bedre fasiliteter.

– Det er klart at det gir oss et veldig løft. Vi utvider arealet vårt en god del, men best av alt er at vi får bedre fasiliteter. Det har vært utfordrende med gamle haller, selv om vi har aldri brukt tid på å ergre oss over dårlige fasiliteter. Men nå er det som en drøm, med nye haller som gir utstillerne skikkelige og ordnede forhold, påpeker Sevland.

Han legger til at ONS i tillegg kan vi tilby langt flere møtelokaler takket være de nye hallene.

– Da jeg startet i ONS overtok jeg en fantastisk virksomhet. Nå har vi laget en ny dimensjon til messen, og leverer noe som er enda bedre enn tidligere. Det er et fornyet ONS, med mer energi og mange nye elementer.

Men selv om oljemessen i år har fått et løft som følge av nye haller og større areal, så vil ikke Sevland hvile på lauvbærene.

– Vi er allerede begynt på arbeidet med ONS 2016, og vi har ingen planer om å si at 2014 var det beste vi kunne gjøre. Da vil vi ta enda et skritt videre, poengterer han.

500 oljeveteraner

Som en markering av ONS' 40-årsjubileum har messen invitert veteranene i bransjen til et arrangement på torsdag.

– Det har vært en utrolig respons, og dette er noe av det jeg gleder meg mest til. Jeg vet at møtet med oljepionerene vil bli fantastisk. Og vi skal benytte anledningen til å si takk. Dette handler om sjelen til ONS. Vi vet hvor vi kommer fra, og hvem som har bygget opp bransjen, sier Sevland.

I følge ONS-sjefen har nærmere 500 «oljepionerer» meldt seg på. Og han lover at det skal være nok kake til alle.

– Og i lunsjtider på torsdag kan det være at også jeg våger meg til et kakestykke.

Les også: Nå skal de finne ut hvor mye tid oljebransjen sløser bort

DNB Arena, den relativt nye hjemmebanen til ishockeylaget Stavanger Oilers, blir også tatt i bruk for første gang under ONS.
DNB Arena, den relativt nye hjemmebanen til ishockeylaget Stavanger Oilers, blir også tatt i bruk for første gang under ONS.

Endringsvilje

Det er et topptungt program på årets ONS, hvor blant andre Elon Musk, Midtøstens jernkvinne, IEA-sjefen og topplederen i verdens største oljeselskap vil bidra.

Tema for messen er «changes», og det refererer blant annet til alle endringene i bransjen siden ONS ble arrangert for første gang i 1974 – altså for 40 år siden.

– Tenk på alle de endringene som har skjedd på den tiden, hvilke teknologiske utviklinger vi har sett. Også må vi se framover: Hva blir det neste? Vil vi kunne vise nødvendig endringsvilje? spør Sevland.

Han mener energiindustrien sjelden har stått overfor så mange endringer som i dag.

– Vi gir energi til verden, men vi slipper også ut klimagasser. Vi kan ikke lukke øynene for dette. Vi må se på hvordan vi kan få oljen opp på en bærekraftig måte. Hvordan vi kan bruke ny teknologi til å jobbe bedre og smartere? Og hvordan bruker vi energien vår?

Klimaansvar

Sevland ønsker at ONS skal ta ansvar i klimadebatten og vil løfte fram teknologi som bidrar til en grønnere verden, blant annet gjennom et eget område for ren energi på messen.

Tesla-gründer Elon Musk er som nevnt hentet inn for å tale på messen.

– Og for meg er han et ikon for endring. Han våger å tenke annerledes, mener ONS-sjefen.

Les også:

Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige

Slik skal Lundin vekke oppsikt på ONS

Dette er de beste oljeuniversitetene i Europa  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.