IT

I dag blir det mye billigere å bruke mobildata

Nye pristak gjør ferieforbruket billigere.

KUTTER: Bruk av mobildata i Europa blir enda rimeligere fra 1. juli. Målet er å få de samme prisene på tvers av landegrensene.
KUTTER: Bruk av mobildata i Europa blir enda rimeligere fra 1. juli. Målet er å få de samme prisene på tvers av landegrensene.

Fra mandag 1. juli faller prisene på mobildata i EU med ikke mindre enn 36 prosent.

Årsaken er at unionen innfører et pristak på de såkalte gjesteavgiftene eller roamingsatsene.

Mobilselskapene må betale hverandre for at abonnentene skal benytte mobilnett i utlandet, men selskapene tar seg seg langt mer betalt av kundene enn det faktisk koster.

- I praksis betyr dette at det blir mye billigere å bruke karttjenester, se på video, sjekke e-post og oppdatere sosiale medier når man er på reise i EU, heter det i en pressemelding fra Kommisjonen.

Les også: Ber forbrukerne mase om lavere utenlandspriser

Ned, ned, ned

De siste årene har roamingprisene falt merkbart, og kommer til å bli opp til 91 prosent billigere i år sammenlignet med 2007.

Det betyr ikke automatisk at mobiloperatørene har mistet inntekter, for i samme periode har volumet på mobil datatrafikk økt med 630 prosent.

Samlet for tale, tekstmeldinger og data har EU-reguleringen av roaming ført til 80 prosent priskutt de siset seks årene.

Mer om utviklingen: Snart kan det bli slutt på telefonnummer

Mindre frykt

Visepresident Neelie Kroes i EU-kommisjonen fronter offensiven i unionen, og hun har også ansvaret for at næringslivet drar nytte av priskuttene. Det omfatter også mobilselskapene. Hun kan med andre ord ikke ensidig ta hensyn til at feriegjester i Europa skal få mest mulig mobiltjenester igjen for feriepengene sine.

- Dette er et gode for både forbrukere og mobilselskapene, mener hun.

- Årsaken er at markedet blir mindre engstelig for ikke å tjene penger på mobildata, slik at priskuttene bidrar til vekst, sier Kroes.

Kommisjonens mål er å kvitte seg med roamingsatsene, slik at det koster det samme å bruke mobilen i andre europeiske land som i hjemlandet.

Les også: – Ett av tre mobilselskap vil forsvinne

Utviklingen

Denne illustrasjonen viser prisutviklingen over tre år:

EU-kommisjonen
 

Her er detaljene i de nye satsene, som gjelder fra mandag 1. juli. Merverdiavgift kommer i tillegg:

Mobildata: 45 cent/megabyte taksert pr. kilobyte - 36 prosent kutt fra 2012.

Tale: 24 cent/minutt - 17 prosent kutt fra 2012.

Motta samtale: 7 cent/minutt - 12,5 prosent kutt fra 2012.

Sms: 8 cent - 11 prosent kutt fra 2012.

Les også:

– Det er nødvendig å sikre at man ikke opplever flere Altinn-Kenneth-tilfeller, som Barnefordelings-Bjarne eller Syfilis-Synne

Tester 1 Gbit/s kabelmodem i Norge

Dette fylket har det kjappeste bredbåndet  

Les mer om: