KRAFT

Hywind får 59 millioner

Jannicke Nilsen
30. okt. 2007 - 08:22

Olje- og energiminister uttalte seg nylig postitivt om søknaden fra StatoiHydro om økonomisk støtte til vindkraftkonseptet Hywind. Nå har beskjeden kommet:

Enova gir StatoilHydro millionstøtten de har bedt om. 59 millioner skal gå til det planlagte demonstrasjonsanlegget for offshore vindkraft utenfor Karmøy i Rogaland.

Første

Summen utgjør nesten en tredel av hele kostnaden for demonstrasjonsmøllen, som etter planen skal stå ferdig i 2009. Målet er blant annet at anlegget skal levere fornybar energi til land.

Anlegget blir, om StatoilHydro tar endelig investeringsbeslutning, det første i sitt slag.

– Jeg regner med at denne bevilgningen er tilstrekkelig til at Hywind vil kunne sette i drift den første flytende havmølla i verden, sier energiminister Åslaug Haga til Stavanger Aftenblad.

Flere kan få

Statsråden varsler at flere havmølleprosjektet kan regne med statstøtte.

En annen aktør som søker statstøtte er norske Sway, som kan vurdere å etablere sin demonstrasjonsmølle i utlandet om de ikke får tilslag.

- Dette er et viktig skritt med tanke på å støtte opp om videre utvikling av norsk teknologi for fornybar energi og for utnyttelse av vindressursene til havs, sier viseadministrerende direktør Fridtjof Unander i Enova i en pressemelding.

Bygge kompetanse

Norge har et enormt potensial for utnyttelse av vind til havs, og Unander mener Hywind-prosjektet kan bli en viktig bidragsyter til Nord-Europas forsyning av fornybar energi fram mot 2050.

- Hvis dette prosjektet blir realisert, gir det oss i tillegg gode muligheter for å bygge på vår unike kompetanse innen offshore industri, sier Unander.

Les også:

Regjeringens andre månelanding

Rust stanser vindparker offshore

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.