KRAFT

Hyttestrøm står for 1,3 prosent

hytte vinter vinterferie hytteliv strøm strømforbruk kulde kaldt

VINTERLUKSUS: Hytteeiere ønsker mer luksusliv når de er på fjellet i vinterferien, og sparer ikke på strømmen. Forbruket har økt med 30 prosent på fire år.
hytte vinter vinterferie hytteliv strøm strømforbruk kulde kaldt VINTERLUKSUS: Hytteeiere ønsker mer luksusliv når de er på fjellet i vinterferien, og sparer ikke på strømmen. Forbruket har økt med 30 prosent på fire år. Bilde: Scanpix
Trond Gram
26. feb. 2010 - 16:07

Strømforbruket i fritidsboliger har gått en vei de siste årene: oppover. Tidligere i dag gikk Norsk Industri ut og hevdet at dette kan føre til at strømprisene presses opp og kraftforsyningene blir ustabile.

- Det er veldig frustrerende. Det økte forbruket i fritidsboliger vil gå direkte ut over industrien dersom det ikke kompenseres for i form av økt produksjon, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Les også: Hytteeiere trekker strømprisen opp

Kun 1,5TWh

Men strømforbruket i norske hytter og fritidsboliger er på kun 1,5 TWh årlig, ifølge ferske tall fra SSB. I forhold til det totale elektrisitetsforbruket i kommunene, som var 117 TWh i 2008, utgjør dette bare 1,3 prosent av det totale strømforbruket.

Kraftanalytiker Magnus Smistad i Bergen Energy avviser derfor at strømforbruket i norske hytter har noen effekt på prisen.

- På en uke kan det komme like mye nedbør som det alle fritidsboliger bruker i Norge på ett år, sier han.

Strømforbruket i hytter og fritidshus økte med over seks prosent både i 2006 og 2007, og nesten ni prosent i 2008.

Kaldt vær, lite nedbør

- I forhold til den strømprisen vi har i dag er det kun hydrologien og det kalde været vi har hatt de siste månedene, pluss fraværet av svensk kjernekraft, som betyr noe, legger han til.

NVE har tidligere beregnet at gjennomsnittlig elektrisitetsforbruk er høyest i hyttene i Troms, og lavest i Oslo. I 2005 var forbruket på 4800 kWt per hytte i det nest nordligste fylket. I Oslo var det på 600 kWt i snitt.

Men disse tallene tar med alle hytter, også de uten innlagt strøm. Ifølge dn.no opererer for eksempel NVE med et gjennomsnittsforbruk per hytte i Øyer kommune i Oppland på 9.067 kWh, altså nær det dobbelte av forbruket i Troms.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.