KRAFT

Hytteeiere trekker strømprisen opp

VINTERLUKSUS: Hytteeiere ønsker mer luksusliv når de er på fjellet i vinterferien, og sparer ikke på strømmen. Forbruket har økt med 30 prosent på fire år.
VINTERLUKSUS: Hytteeiere ønsker mer luksusliv når de er på fjellet i vinterferien, og sparer ikke på strømmen. Forbruket har økt med 30 prosent på fire år. Bilde: Scanpix
26. feb. 2010 - 07:15

NHO-organisasjonen Norsk Industri mener hytteeieres luksusforbruk av strøm vil skape unødvendig høye strømpriser for resten av samfunnet.

Opp 30% på fire år

De siste fire årene har fritidsboliger i Norge økt strømforbruket med 30 prosent. Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri mener hytteeierne tar for lite hensyn og blir skånet for sparings- og effektiviseringstiltakene resten av samfunnet må gjennom.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri
De siste fire årene har fritidsboliger i Norge økt strømforbruket med 30 prosent. Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri mener hytteeierne tar for lite hensyn og blir skånet for sparings- og effektiviseringstiltakene resten av samfunnet må gjennom. Stein Lier-Hansen. Ståle Andersen

– Det er veldig frustrerende. Det økte forbruket i fritidsboliger vil gå direkte ut over industrien dersom det ikke kompenseres for i form av økt produksjon. Hvis ikke samfunnet tar grep når det gjelder forbruket til fritidsboliger, vil det drive prisen enormt opp, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Bergens Tidende (BT).

Begrensninger

Fritidsboliger ligger an til å utgjøre 10 prosent av det totale strømforbruket i Norge i 2020. Lier-Hansen peker på at industrisektoren i Norge ikke har økt strømforbruket sitt på 30 år, til tross for økt produksjon.

Nå mener han det bør settes begrensninger for hytteeiere.

– Et av tiltakene politikerne bør vurdere, er størrelsesbegrensning på nye hytter. Det kan også kunne stilles krav om at hyttebyene må bruke lokalprodusert fornybar energi, sier industrisjefen til BT.

Kvadratmetergrense vanskelig

Sivilingeniør og energiekspert Kjell Gurigård, som i 2004 utredet hyttenes strømforbruk på oppdrag fra Miljøverndepartementet, tror ikke folk vil akseptere en størrelsesbegrensning.

I stedet foreslår han maksgrenser for antall kilowatt i sikringsboksen, slik at store hytter må prioritere strømbruken og velge alternative løsninger.

Mange nybygde hytteanlegg tar imidlertid også mål av seg til å være grønne, med utstyr som varmepumper og isolasjonsanlegg. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.