INDUSTRI

Hydros Libya-penger hos Gadaffi?

Norsk Hydro.
Norsk Hydro. Bilde: Hydro
Jannicke Nilsen
2. jan. 2008 - 08:08

Libya-skandalen, som Hydro betalte seg ut av før fusjonen med Statoil, vokser i omfang.

Naiv

Professor Mansour El-Kikhia ved universitetet i Texas sier at Hydros konsulent, agenten Abdurrazag Gammudi, må ha mottatt sine ordrer fra Muammar Ghadafis familie. Det skriver Dagens Næringsliv i dag.

- Dersom de norske selskapene Hydro og Saga mener at Gammudi bare var en konsulent, vil jeg spørre: Hvor naiv går det egentlig an å være? sier El-Kikhia til avisen.

Vekker

Han mener ingenting innen oljeindustrien i Libya skjer uten at en av Ghadaffis barn er inne i bildet, og tror at konsulentutbetalingen på 6,85 millioner dollar i hovedsak har endt opp hos Ghadafi-familien.

Nå mener han saken bør være en vekker for norske selskaper og ikke minst norske myndigheters forhold til regimet i Libya.

Å gjøre forretninger i Libya bør funderes på et krav om åpenhet, mener han.

Ikke formildende

Professoren mener det ikke er formildende at Hydro skal ha betalt ut pengene for å komme seg ut av en vanskelig situasjon, og uten å ta imot lisensen de var tilbudt.

- Det betyr vel egentlig bare at de har vært dobbelt så dumme. De har betalt uten å få noe tilbake. Pengene gikk uansett samme sted, og det må selskapet ha visst, sier El-Kikhia til DN.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.