ENERGI

Hydro sjekker hydrogenpillen

HYDROGENBIL: Bilfabrikantene forsker på utnyttelse av hydrogen. Danskenes pille kan være svært interessant for Hydro.
HYDROGENBIL: Bilfabrikantene forsker på utnyttelse av hydrogen. Danskenes pille kan være svært interessant for Hydro.Bilde: MERCEDES
Anders J. Steensen
15. sep. 2005 - 11:17

Forskninsgssjef Frank Ellingsen ved Hydros Forskningssenter i Porsgrunn har satt av ressurser til å se nærmere på hva danskene har kommet frem til.

– Dette er kjemi vi kjenner meget godt. Vi har nødt til å se nærmere på hva danskene har funnet ut og hvor langt de er kommet. Vi er meget interessert i å finne sikre transportmetoder for hydrogen. Særlig viktig er å se på katalysatoren og hvor mye hydrogen som det er mulig å frakte med i magnesiumkorid, sier han.

Ellingsen regner med at det kjente danske kjemifirmaet Haldor Topsøe har hatt en finger med i utviklingen av tekologien. Haldor Topsøe er kjent for å være blant de fremste prosesselskapene i verden innen petrokjemi og katalysatorteknikk.

Bindes i pilleform

Lagring av energi i pilleform er ikke noe nytt. Vi husker alle forna dagers sprittabletter, en sikker energiform som var grei å ha med seg på tur. Nå har danskene funnet ut at ved å binde ammoniakk, NH 3, til magnesiumklorid, MgCl 2, kan dette lages i pilleform.

Katalysator

Ved å tilsette en katalysator utløses hydrogenet fra ammoniakken, slik at hydrogenet kan brukes som energikilde for motorer eller brenselsceller.

Under normale forhold vil det ikke være mulig å antenne pillen, eller saltet hvor ammoniakken er lagret.

Forskerne ved DTU har dannet et selskap for å videreutvikle og kommersialisere oppdagelsen. Selskapet har fått navnet Amminex.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.