INDUSTRI

Hydro satser videre i Brasil

OPTIMIST: Eivind Reiten har fortsatt tro på Shtokman.
OPTIMIST: Eivind Reiten har fortsatt tro på Shtokman. Bilde: Ole Ketil Helgesen

Hydro har undertegnet en avtale med det brasilianske gruveselskapet CVRD om å utvikle et nytt aluminaraffineri nord i Brasil, skriver selskapet i en pressemelding.

7,4 millioner tonn

Anlegget skal ligge nær Belem i delstaten Para, ca. fem kilometer fra Alunorte, verdens største aluminaraffineri. Det nye prosjektet skal utvikles i fire byggetrinn som hver vil ha en kapasitet på 1,85 millioner tonn alumina i året. Fullt utbygget vil altså anlegget kunne produsere 7,4 millioner tonn hvert år.

– Deltagelse i det nye aluminaprosjektet er viktig for å gjennomføre Hydros strategi om å ekspandere vår produksjon av primæraluminium og alumina, sier konsernsjef Eivind Reiten i Hydro.

1,8 milliarder

Investeringen i første byggetrinn er anslått til rundt 9 milliarder kroner, og Hydro skal ha en eierandel på 20 prosent.

– Vi tar sikte på å vokse innen primærmetall og alumina i land eller områder med tilgang på naturressurser til konkurransedyktige vilkår, sier Reiten.

Produksjonsstart i 2011

Anleggsarbeidet kan begynne sommeren 2008, forutsatt at det fattes en endelig byggebeslutning i løpet av første kvartal neste år.

Produksjonsstart er planlagt til første halvår 2011, og planen innbærer en videre trinnvis utbygging. Hydro vil ha rett til å delta i alle fremtidige utvidelser.

70 % av råstoffbehovet

Hydro deltar også i den tredje utvidelsen av Alunorte, som vil komme opp mot en årlig produksjonskapasitet på ca. 6,5 millioner tonn.

Dette, sammen med byggingen av aluminiumsverket Qatalum i Qatar, gjør at Hydro vil ha en egen forsyning av alumina tilsvarende over 70 % av råstoffbehovet innen primæraluminium.

- Avtalen bekrefter det nære og langvarige samarbeidet mellom Hydro og CVRD, som begynte i 2000 da Hydro tok en strategisk eierandel i Alunorte. De tiltak vi nå gjør vil ytterligere styrke Hydros aluminium- og aluminavirksomhet, sier Reiten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.