INDUSTRI

Hydro opprettholder driften - foreløpig

Ifølge konserndirektør John Ove Ottestad legges ingen norske aluminiumvirksomheter innen Hydro-konsernet ned foreløpig. - Dere skal bli informert hvis vi må gå til det skrittet, sier han.
Ifølge konserndirektør John Ove Ottestad legges ingen norske aluminiumvirksomheter innen Hydro-konsernet ned foreløpig. - Dere skal bli informert hvis vi må gå til det skrittet, sier han. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
24. okt. 2006 - 13:54

Da Hydro presenterte sine kvartalsresultater i dag, ble det tydelig at foredling av aluminium ikke lenger er lønnsomt for konsernet.

Selv om Hydros samlede aluminiumvirksomheter har bedre resultater enn i fjor, så er det takket være produksjonen av primæraluminium.

Underskudd i nedstrøms

Det som går dårligst for Hydro, er produksjon av aluminiumprodukter, såkaldt nedstrøms aluminiumvirksomhet.

På dette området har fjorårets positive driftsresultat på 371 millioner kroner i tredje kvartal, snudd seg til et negativt driftsresultat på 192 millioner kroner i år.

Denne virksomheten inkluderer valsede produkter (rolled products), alt som presses gjennom en form (extrusion) og produksjon av deler til bilindustrien (automotive).

Sliter med bildeler

- Det er god etterspørsel etter rolled products, men stor konkurranse gir en svak margin, og resultatene varierer veldig etter aluminiumsprisene. Extrusion går bra, men opplever den vanlige sesongmessige nedgangen. Automotive sliter. Her er det et negativt resultat, reduserte marginer og et svakt marked, sier Halvor Molland, Hydro Aluminium Metal.

Bildeler produseres blant annet på Raufoss, og det har lenge vært kjent at produksjonen der " ikke har vært en gullgruve" for Hydro. Molland vil imidlertid ikke ut med hvilke anlegg som gjør det dårligst.

Vanskelig marked

Hydros konserndirektør for økonomi og finans, John Ove Ottestad, sier at det foreløpig ikke er snakk om nedleggelser til tross for det han kaller "veldig svake resultater" innen bildeler.

Automotive har stått for nesten hele det negative driftsresultatet for den nedstrøms aluminiumsvirksomheten dette kvartalet.

- Vi må gjøre et grep og trenger omstrukturering på dette området for at virksomhetene skal møte kravene til lønnsomhet. Det er et helt annet marked i deler av produktvirksomheten enn i primærproduksjon, sier Molland.

Satser på olje og gass

Han mener at det krevende markedet, spesielt i bilindustrien, gjør det utfordrende å fortsette. Hydro har det siste året gått gjennom all sin nedstrøms aktivitet, og det vil de fortsette med til de finner en løsning.

- Globalt har vi solgt og lagt ned flere ganger, og det vil vi også gjøre igjen hvis det blir nødvendig, sier Molland, og får støtte fra konserndirektør Ottestad:

- Det er innen olje og gass vi skal investere fremover, sier han.

Les mer om: