OLJE OG GASS

Hydro og Statoil slår seg sammen

Illustrasjonsfoto: Heidrun.
Illustrasjonsfoto: Heidrun. Bilde: Statoil
Camilla Aadland
18. des. 2006 - 08:37

Det nye selskapet vil bli verdens største operatørselskap i offshoresektoren, med en samlet produksjon på 1,9 millioner fat per dag i 2007 og påviste olje- og gassreserver på 6,3 milliarder fat olje­ekvivalenter.

Det fusjonerte selskapet vil få nytt navn, mens Hydro vil fortsette som et globalt aluminiumselskap.

Verdier og nyskaping

Styrene foreslår at Eivind Reiten blir styreleder i det nye selskapet. Helge Lund foreslås som konsernsjef.

– Fusjonen sikrer langsiktig verdiskaping for aksjonærene, fortsatt kompetanseutvikling og innovasjon, og en videre styrking av Norges rolle som ledende leverandør av energi på verdensmarkedet, sier Eivind Reiten i en pressemelding.

Stor statlig eier

Hydros aksjonærer vil eie 32,7 prosent og Statoils aksjonærer vil eie 67,3 prosent av det nye selskapet.

Hydros aksjonærer vil få 0,8622 aksjer i det nye selskapet for hver Hydro-aksje og fortsette som eiere av Hydro. Staten vil eie om lag 62,5 prosent i det fusjonerte selskapet.

Fusjonert i løpet av neste år

Forslaget om fusjon må godkjennes av generalforsamlingene i de to selskapene, og få de nødvendige myndighetsgodkjennelser.

Generalforsamlingene forventes avholdt i løpet av andre kvartal 2007. Fusjonen forventes gjennomført i tredje kvartal 2007. I mellomtiden vil Hydro og Statoil drives som uavhengige selskaper.

Historisk

– Dette er en historisk milepæl. Tidspunktet er riktig for én sterk markedsaktør med base i Norge. Vi skaper et sterkere og mer konkurransedyktig selskap. Ved å kombinere det beste fra begge organisasjonene vil vi få en betydelig forbedring i vår internasjonale konkurranse­posisjon, og fremme langsiktig aktivitet på norsk sokkel, sier Statoils konsernsjef, Helge Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.