INDUSTRI

Hydro med giganttap

- Krisen er ikke over, var åpningsordene til Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg da han presenterte resultatet for tredje kvartal i dag.
- Krisen er ikke over, var åpningsordene til Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg da han presenterte resultatet for tredje kvartal i dag. Bilde: Junge, Heiko

Fortsatt lave aluminiumspriser i tillegg til en svak dollar gjør at Hydro i dag legger fram et kvartalsresultat på minus 793 millioner kroner.

– Krisen er ikke over. Det som spesielt er utfordrende for oss er at dollaren svekkes samtidig som at krona styrkes, sa konsernsjef Svein Richard Brandtzæg da han presenterte tredjekvartalsresultatet i dag.

4.500 færre

Resultatet er en drastisk svekkelse fra samme tid i fjor, da Hydro tjente halvannen milliard kroner. I forrige kvartal tapte Hydro 618 millioner kroner.

Det er Primærmetall-divisjonen som står for stort sett hele tapet. Hydro påpeker at situasjonen kunne sett enda verre ut, dersom selskapet det siste året ikke hadde kuttet i kapasiteten og drift.

De har nådd målet om å redusere driftskostnadene med 30 prosent, men det dollarsensitive selskapet har altså valutakursene mot seg. Ei krone mer på dollaren betyr 1,6 milliarder kroner på bunnlinja til Hydro.

Når bemanningsreduksjonen blir ferdig, har Hydro kvittet seg med hele 4.500 ansatte – inkludert midlertidig ansatte og kontraktører.

– Vi forsiktige når det gjelder utsiktene for den globale etterspørselen etter aluminium, og vi er bekymret for svekkelsen av dollaren. På bakgrunn av disse utfordringene vil vi vurdere flere tiltak for omstrukturering og kostnadsreduksjon, sier Brandtzæg.

Ikke slutt på bildeler

Tidligere i dag varslet selskapet at de nå har solgt bildelproduksjonen til tyskere, nærmere bestemt Benteler Automobiltechnik.

Les saken: Hydro selger bildelvirksomheten

Mye av produksjonen finnes i dag på Raufoss, men det finnes også anlegg i Kina, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Sverige og USA.

– Å produsere bildeler til samlebånd har lenge vært i ytterkanten av vår verdikjede, og nå har bildelproduksjonen vår fått et godt hjem. Men vi trekker oss ikke ut av bilindustrien, tvert imot. Med strenge krav til å holde vektene nede på bilene, kommer aluminium til å bli mer og mer i bruk, understreket Brandtzæg.

Noen bedringer

Noen positive ting ville riktignok Brandtzæg peke på: Valsede Produkter og Ekstruderte Produkter fortsetter å bedre seg, både på grunn av økende volumer og lavere kostnader etter kutt.

– Det er en positiv vekst, ikke minst fordi det sesongmessig vanligvis skulle vært lavere volum nå i tredje kvartal enn i andre kvartal, sa Hydro-sjefen.

Netto kontantstrøm fra driften utgjorde 1,6 milliarder kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 2 milliarder kroner i kvartalet før.

Investeringene beløp seg til 2,1 milliarder kroner i kvartalet, og var høyere enn i forrige kvartal ettersom Qatalum er blitt finansiert av egenkapital fra eierne i andre halvår. Investeringer knyttet til Qatalum-prosjektet var om lag 1,5 milliarder kroner i tredje kvartal.

Prioriterer Qatalum

Brandtzæg understreker at Hydros viktigste prioritering i månedene som kommer er å få startet driften av Qatalum i henhold til planen. Det vil bedre Hydros kostnadsposisjon og robusthet, sier han.

– Jeg kom tilbake fra Qatalum for to uker siden, og kan bekrefte at anlegget nå er over 90 prosent ferdig. Det er selvsagt fortsatt utfordringer igjen for å starte et så stort anlegg. Det er tross alt det største aluminiumsverket som er bygget i ett trinn noen gang. Men det går i henhold til planen – altså oppstart mot slutten av året, fortalte Brandtzæg.

Verket skal koste 5,7 milliarder dollar og skal bli blant de ti prosent beste i verden på kostnadseffektivitet.

– De som styrer prosjektet har en kjempeoppgave. Og i tillegg skal driftsorganisasjonen nå bygges opp og være klare når strømmen blir satt på elektrolysecellene, sa Brandtzæg.

Inkludert Qatalum (på nærmere 300.000 tonn), vil Hydro sitte igjen med en total tonnasjekapasitet på 1,93 millioner tonn.