INDUSTRI

Hydro-leverandør svartelistet

Ole K. Helgesen
1. okt. 2008 - 13:04

Teknisk Ukeblad har fått tilgang til svartelister fra indiske og nepalske myndigheter.

Flere hundre selskaper i Midtøsten er representert på listene. Dette er selskaper som gjentatte ganger skal ha utelatt å betale lønninger til sine ansatte, ikke sørget for forsvarlige boforhold eller ikke sørget for at fremmedarbeiderne kommer seg tilbake til hjemlandet.

Over 1000 for Hydro

Selskapet Consolidated Contractors Company (CCC) hadde 1030 fremmedarbeidere på anleggsplassen til Hydro i begynnelsen av september. Dette gjør CCC til det selskapet som har desidert flest arbeidere i arbeiderlandsbyen til Qatalum.

Selskapet er svartelistet av den indiske ambassaden i Bahrain. I 2006 gikk over 2000 fremmedarbeidere til ulovlig streik mot CCC i Bahrain i protest mot dårlige boforhold og mangelfull lønnsutbetaling, ifølge det indiske nyhetsbyrået PTI.

Hydro vil ikke kommentere at en av leverandørene er svartelistet av indiske myndigheter.

–For spørsmål om våre kontraktørers leverandører og deres forhold og virksomhet i andre land, må vi henvise dere til den enkelte kontraktør, sier Hydros kommunikasjonsdirektør Halvor Molland.–Ulovlig å gi oversikten

Det er over 500 underleverandører i Qatalum-prosjektet. Men Teknisk Ukeblad har ikke lyktes med å sjekke alle disse selskapene ettersom Hydro bare har offentliggjort 48 av dem. Ifølge Hydro, er det ulovlig dersom selskapet gir media oversikten over kontraktørenes leverandører.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

–Vi har fullstendige lister over kontraktører og underleverandører i Qatalum-prosjektet. Men vi har ikke rett til å gi listene videre av juridiske og kommersielle hensyn, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro.Andre boområder

Ifølge Hydro, kan antallet fremmedarbeidere på byggeplassen til det nye aluminiumsverket stige til hele 18.000. Bare halvparten av disse skal bo i Hydros egen landsby for fremmedarbeidere. Hva gjør Hydro for å sikre forholdene til disse?

–Rundt halvparten av de 12000 som i dag arbeider på byggeplassen, bor i Qatalums Construction Village. Resten bor i andre arbeiderlandsbyer i Qatar. Disse er regulert gjennom qatarsk lov og myndighetene har ansvar for regelmessige inspeksjoner av disse. Qatalum-prosjektet kartlegger etter gitte krav også boforholdene for dem som bor utenfor vårt område, sier Molland i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.