ARBEIDSLIV

Hydro bryter samfunnskontrakten

10. okt. 2001 - 16:14

Norske rikspolitikere etterlyser en avklaring fra Norsk Hydro om hvilke industripolitiske utviklingsambisjoner selskapet har i Norge.

Salget av Hydro Seafood sådde betydelig politisk skepsis, og reduserte Hydros troverdighet som industribygger, i det politiske miljøet. Denne høstens signaler om at Hydro vil legge ned magnesiumproduksjonen i Norge forsterker skepsisen, viser en foreløpig delrapport fra Forskningsstiftelsen Fafo.

Fafo har intervjuet ni av de 14 medlemmene av stortingets næringskomité om deres oppfatning av Hydro. Politikerne fikk spørsmål om magnesiumfabrikken, om Hydros rolle i Grenlandsregionen og om Hydros rolle som aktør i industrinasjonen Norge.

Har et samfunnsansvar

– Det viktigste er ikke å opprettholde magnesiumproduksjonen spesielt, men å opprettholde industriaktiviteter generelt. Det er et klart problem at Hydro ikke sier hva de egentlig vil, mener rikspolitikerne.

Hydros snart 100-årige historie er preget av tett samspill mellom et industriselskap og samfunnet. Selskapet oppfattes å ha spilt en betydelig rolle i industrialiseringen av landet. Ikke bare har det vært hjørnesteinen og lokomotivet i utviklingen av industri og industriproduksjon i Norge. Hydro oppfattes også som en viktig forutsetning for utviklingen av industrikompetanse, teknologi, økonomisk vekst og økt levestandard.

De siste ti årene er denne tradisjonen brutt, ikke minst som følge av internasjonaliseringen av selskapet.

– Hydro har et samfunnsansvar. De har fått mye fra Norge; blant annet tilgang til landets naturressurser i stort monn, råstoff og elektrisk kraft, mener politikerne. Nedleggelse av magnesiumproduksjonen uten oppfølging med ny virksomhet, er et brudd på samfunnskontrakten, ifølge Fafo-rapporten.

Krever samspill

Næringspolitkerne på Stortinget har klare oppfatninger over hvordan prosessen i Grenland bør gjennomføres. Dersom Hydro bestemmer seg for å legge ned magnesiumfabrikken, bør det skje raskt. Prosessen bør dessuten skje i tett samspill mellom industrikonsernet og lokalmiljøet. En eventuell nedleggelse bør følges opp med etablering av ny/annen industrivirksomhet fra Hydros side.

En mulig gassrørledning til Grenland er antatt å kunne gi industriell vekst i regionen, men det er tidligst aktuelt i 2007. Det er for lang tid til å at den prosessindustrikompetansen som går ut kan vedlikeholdes.

– Hydro kan ikke overse de samfunnsmessige konsekvensene. Regionen har krav på at selskapet engasjerer seg i omstillingsarbeidet i hele regionen, ikke bare i det som skjer innenfor fabrikkportene på Herøya, mener næringspolitikerne.

Massedemonstrasjon

På 1960-tallet hadde Hydro 7500 ansatte i Grenland. I dag er tallet 3000. En nedleggelse av magnesiumproduksjonen kan redusere arbeidsstokken med opptil 1000 ansatte. Styret er ventet å ta sin beslutning fredag 12. oktober.

Utsiktene til nedleggelse av magnesiumvirksomheten i Norge har mobilisert den største massedemonstrasjonen utenfor Oslo og Bergen noen sinne, da over 10.000 mennesker i slutten av september marsjerte fra industriparken på Herøya til rådhuset i Porsgrunn. Signaler tyder på at Hydro-konsernets styrerepresentanter vil få selskap utenfor lokalene i Bygdøy Allé også førstkommende fredag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.