NETTARKIV

Hydro Aluminium vil bli størst

24. aug. 2000 - 01:55

En omfattende modernisering og utvidelse av Hydro Aluminium Sunndal vil gjøre virksomheten til Europas største aluminiumsverk. Metallverkets elektrolysekapasitet vil øke til 321.000 tonn per år.

Det skal bygges ny produksjonskapasitet på 234.000 tonn. Samtidig stenges et anlegg på 66.000 tonn som ble satt i drift i 1954. – Utbyggingen i Sunndal er viktig i arbeidet med å realisere vekststrategien for Hydros lettmetallvirksomhet. Denne strategien ble lansert høsten 1999, sier generaldirektør Egil Myklebust.

Vil beholde teten

Ombyggingen koster 5,4 milliarder kroner og blir ferdig i 2004. I tillegg kommer anode-investeringer på rundt 600 millioner kroner. – Vi har siden oktober i fjor vedtatt investeringer og gjennomført oppkjøp i lettmetall-sektoren for over ni milliarder kroner. Dette er viktige skritt på veien mot lønnsom vekst.

Med et forretningsvolum på 2,1 millioner tonn på global basis er Hydro en internasjonalt ledende leverandør.

Ifølge Myklebust er det avgjørende å sikre Hydros posisjon som markedsleder i Europa for aluminium. Markedet for primæraluminium vokser med 2,5 prosent i året. Veksten drives av økt bruk i transport- og bygningssektoren, der Hydro har sterke posisjoner.

Videreutvikling

Hovedproduktene er pressbolt og støpelegeringer. Nye Sunndal får en samlet kapasitet på 350.000 tonn pressbolt og støpelegeringer – basert på så vel elektrolysemetall som på omsmelting.

Prosjektet innebærer bygging av 336 nye celler for primæraluminium, basert på Hydros egen teknologi. Teknologien er en videreutvikling av den som med stor suksess er tatt i bruk i Slovalco i Slovakia, et selskap som er deleid av Hydro. Den gir lave investeringskostnader pr. tonn, høy produktivitet og energieffektivitet og de laveste utslipp pr. produsert enhet i verden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.