Hydac, både hovedkontoret i Tyskland og det norske datterselskapet, vrir seg mer over mot elektromekaniske løsninger.
Marked i endring
– Med oljeprisens fall er aktiviteten blant leverandørene inn mot olje og gass kraftig redusert. Mange av leverandørene bruker hydraulikk som kilde til kraft for bevegelser i boreutstyr, kraner, vinsjer og så videre. Dette har ført til at totalmarkedet for hydraulikk i Norge falt dramatisk i 2015, sier Hans-Jacob Samuelsen, markedssjef i Hydac Norge.
Flere leverandører snakker om å gå over til elektromekaniske løsninger på en del av utstyret. Elektriske offshorekraner kan nå leveres av alle de store kranprodusentene. Tendensen til dreining mot elektromekanikk innen flere industrisegmenter gjør at Hydac sentralt har bygd opp et produktsortiment med elektrisk drevne sylindre og frekvensstyrte drifter i tillegg til hovedområdet hydraulikk. Hydac kan nå hjelpe flere kunder, men understreker samtidig at hydraulikk fremdeles har klare fordeler, som energikompakthet og rask regulering av store krefter.
Les: Elmotorer utfordrer hydraulikk
Rigorøse krav
Daglig leder Petter Holten ser muligheter i olje- og gassbransjens krav til å redusere kostnader. Han ønsker å bruke mer standardiserte produkter i stedet for spesiallagde produkter med ekstreme dokumentasjonskrav. Det oppleves som man har et sett krav som er basert på sikkerhetskrav innen ett fagfelt, men som gjøres gjeldende for mange fagfelt.
– Dette fører til krav om nøyaktighet, materialbruk, tester og dokumentasjon som i flere tilfeller er unødvendige. Det er ikke uvanlig at et slikt produkt kan koste fem til syv ganger mer enn et standardisert produkt, som vil fylle oppgaven på en god måte, sier Holten.
Hydac er i øyeblikket i dialog med flere olje- og gassaktører om I/O-moduler og controllere som har sitt opphav i mobilbransjen. Disse er standardiserte, ISO-testede og ser ut til å fylle oppgavene også innen denne næringen, til en svært mye lavere pris.
Holten og Samuelsen uttrykker forundring over at Statoil velger å redusere vedlikeholdsbudsjettene.
– Sikker drift gjennom godt vedlikehold skulle en tro må til, uavhengig av markedssituasjonen. Hydac ser med spenning på den videre utviklingen innen vedlikehold av utstyr i drift, sier de to.
Vannkraft vokser
Holten sier at Hydac nå vil orientere seg mer mot vannkraft, der han ser et voksende marked. Han ser også for seg filterløsninger for prosessindustrien som også kan benyttes andre steder, for eksempel i brønnbåter for oppdrettsnæringen.
– Så tar vi inn produkter vi tidligere ikke har satset mye på i Norge.
Hydac prosjekterer også skreddersøm og systemer i samarbeid med kunder.
– I dag utgjør det om lag ti prosent av omsetningen, og det er økende. Vi har også mulighet til å få produsert hos våre søsterbedrifter om en bestilling er for stor for oss.
Les også: Sensor fra Hydac varsler om lekk blære
Kutter kjetting
Et godt eksempel på slik utvikling er samarbeidet med ControlCutter i Rogaland. Selskapet har utviklet en automatisk nødkutter for ankerkjetting og trålwire. Den kan kutte stålkjetting opp til 167 mm på under tre sekunder.
– Det har skjedd flere ulykker fordi man ikke har løsninger for å kutte raskt nok, og båter går rundt. Petter Birkeland og ControlCutter kom opp med en fantastisk og patentert løsning, som klarer nettopp dette, sier Holten.
Hydac har levert kraften som skal til for at løsningen skal fungere. Holten forteller at etter en kutting kan kjettingen hentes opp fra bunnen ved hjelp av en miniubåt og deretter skjøtes på igjen.
– Løsningen ble introdusert i 2013 og den første live-testen ble gjort i 2014.
Holten understreker at Hydac er en leverandør, og at produktet tilhører ControlCutter.
– Det er påbudt å ha slikt utstyr. Problemet er at det gis for mye dispensasjoner.