NYHETSBREV

Hybridsystem gir økt energiutbytte

Et hybridsystem som kombinerer solvarme, varmepumpe og energilagring gir betydelig høyere effekt enn enklere systemer.

30. mars 2015 - 06:10

Free Energy har utviklet et hybridsystem kalt HYSS, hybrid solar system. Det skal ha en årsvarmefaktor, SCOP, Seasonal Coefficient Of Performance på 7.6, viser et års prøvedrift hos kunde.

Utviklingsarbeidet er gjennomført i samarbeid med et Nordisk utviklingssenter. Teknologisk Institutt (TI) i Danmark har utført de offisielle testene og beregnet årsvarmefaktoren i henhold til Ecodesign direktivet, skriver Free Energy i en pressemelding.

Optimalt samspill

HYSS-systemet er utviklet for optimalt samspill mellom solvarme, varmepumpe og energilagring. Ved hjelp av en egenutviklet inverter-styrt varmepumpe, med en kompressor som håndterer brinetemperaturer opp til 40°C kombinert med en intelligent styring, utnyttes solvarmen der den gjør mest nytte. I fire til seks måneder bidrar solvarmen til den største delen av oppvarming og varmtvannsbehov. Resten av året bidrar solvarmen til å forvarme den inngående brinevæsken til varmepumpen som resulterer i en betydelig høyere virkningsgrad på varmepumpen.

Les om: Hvordan kan norsk industri få lavere utslipp i fremtiden?

Samhandling

Det er den intelligente automatiske samhandlingen mellom solvarme, varmepumpe, lagertank og energilager som gjør det mulig for HYSS systemet å oppnå den høye årsvarmefaktoren.

I perioder med mye sol vil overskuddet av solenergi via kollektorslangen avleveres til grunnen for korttidslagring og bidra til å re-lade energilageret. Dette gjør også HYSS-systemet til et bra alternativ i de tilfeller hvor man har for grunne borehull eller for kort markslynge.

Alle komponenter er valgt for å klare en høyere innkommende brinetemperatur. Kabinettet måler 60x60x220 cm og inneholder alt av teknisk utstyr til systemet, inkludert styring via iPad mini, sirkulasjonspumper, ekspansjonskar, påfyllingsskitt for brine, lagertank og kompressor m.m. Varmepumpen har oppnådd høyeste energimerking A+++ (uten tilført solvarme) i henhold til Eu’s Ecodesign direktiv (EN14825) som trer i kraft i løpet av 2015.

Les om: På kanten av sammenbrudd

Systemet fungerer

Nå når de første kundeinstallasjonene har vært i drift i over et år, er det bevist, at teknikken fungerer i virkeligheten. Det faktum at HYSS leverer en årsvarmefaktor på 7,6 er banebrytende med tanke på at felt-tester utført i Norge på 15 stk. væske/vann varmepumper i perioden fra mai 2012 til mai 2013, viser en gjennomsnittlig SCOP på 3,0. Mer omfattende felt-tester er gjennomført i Danmark av Energinet DK i 2010–2014 på 300 stk. væske/vann varmepumper og i Sverige av Svenske Energimyndigheten i 2013–2014 på 20 stk. væske/vann varmepumper. Resultatene fra testene viser en gjennomsnittlig SCOP på 2,9 i den danske undersøkelsen og 2,7 i den svenske.

Hybrid Solar System, HYSS, kan styres ved hjelp av en pad. Free Energy

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.