KOMMENTARER

«Hvorfor vil Jensen at gründere skal betale sin skatt før de har tjent pengene?»

11. aug. 2015 - 15:26

Av Tommy Reinås, Gründer/daglig leder og 1. kandidat for De Grønne i Nord-Trøndelag og Rasmus Hansson, stortingsrepresentant De Grønne.

Lønnstakere blir først trukket i skatt når lønna utbetales. Slik er det ikke for landets 180.000 selvstendig næringsdrivende. For dem trekkes skatten forskuddsvis midt i kvartalet den gjelder. De må betale skatt til staten før de har tjent pengene. Det kan sammenliknes med at en lønnsmottaker må betale skatt på novemberlønna i oktober, og gjør hverdagen krevende for selvstendig næringsdrivende.

I det grønne skiftet som Norge nå skal gjennom, er det avgjørende at flere får mot og lyst til å etablere ny næringsvirksomhet. I sommer har derfor De Grønne tatt opp nettopp den urimelige innkrevingen av skatt med finansministeren på Stortinget.

Vil endre reglene

Siv Jensen leder et parti som gikk til valg på lavere skatter og en enklere hverdag for næringsdrivende. Men i svaret fra finansministeren er det liten forståelse å spore for gründernes situasjon. «Forskuddsskatten skal (…) betales terminvis med fire like store beløp som tilsvarer utskrivingen av forskuddsskatten for inntektsåret», gjentar Jensen.

Realiteten er at for enkeltpersonforetak med små reserver er betaling av forskuddsskatt en stor og tilbakevendende belastning.

Miljøpartiet De Grønne vil endre reglene slik at skatten kreves inn på slutten av hvert kvartal, når omsetning faktisk har skjedd. For staten har dette liten praktisk betydning, men for den enkelte gründer er forskjellen stor. Dersom et foretak ikke betaler skatten som de skal et kvartal, er det rimelig at dette fører til strengere krav de påfølgende kvartalene.

Men vi mener det er urimelig å legge til grunn at mange gründere vil snyte på skatten dersom de ikke tvinges til å betale den på forhånd.

Gründerboom

Det siste året har stadig flere fått opp øynene for hvor oljeavhengige Norge har blitt. Oljeprisen er halvert siden i fjor sommer, og arbeidsledigheten øker i mange kommuner. Heldigvis har mange av de som mister jobben lyst til å skape noe nytt.

Fra Innovasjon Norge meldes det om gründerboom, for allerede hittil i år har flere fått etablerertilskudd enn i hele fjor.

Det er bra, for Norge trenger alle de nye bedriftene vi kan få. Derfor har De Grønne i vårt alternative statsbudsjett foreslått en rekke tiltak som vil gjøre hverdagen enklere for selvstendig næringsdrivende. Blant annet har vi foreslått å halvere arbeidsgiveravgiften for små bedrifter i oppstartsfasen for å redusere kostnaden ved å ansette flere folk.

Vi har også foreslått at selvstendige bør få mulighet til å kreve minstefradrag i stedet for å trekke fra faktiske utgifter, og få samme rett til sykepenger som det arbeidstakere har.

Fra regjeringens side er derimot den største næringspolitiske satsningen i år å øke statens direkte investeringer i oljeindustrien fra 30 til 38 milliarder kroner. Vi ser frem til at Siv Jensen og regjeringen tar av seg oljebrillene og retter oppmerksomheten mot målrettede tiltak for grønt gründerskap.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.