MOBIL

Hvorfor vi gleder oss til disse

I den nærmeste tiden kan du slå klørne i en rekke godsaker i mobilbutikken.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. juni 2010 - 15:11

En gang i tiden var en god spesifikasjonsliste i seg selv nok til å få tennene til å løpe i vann for en ekte mobilnerd. Nå for tiden er ikke spesifikasjoner alt, og de fleste telefonene på markedet har tross alt ganske sammenfallende skrytelister. Det lanseres ikke en toppmodell uten høyoppløst skjerm, GPS, Wi-fi, super-3G og mye minne. Så enkelt er det.

Det er ikke spesifikasjonene alene som gjør at vi gleder oss til mobilene som er på vei ut på markedet i disse dager.

Samsung Galaxy S

Når du lanserer det som blir den råeste Android-telefonen på markedet er det åpenbart at spesifikasjonene er hentet fra øverste hylle. Med unntak av et kamera på "bare" fem megapiksler er Samsung Galaxy S helt i toppen. 

Det som virkelig imponerer oss her er det faktum at telefonen bare er en centimeter tykk. Det er lite med tanke på at det her skjuler seg en prosessor på 1 GHz, et batteri på 1500 mAh (det er rimelig kraftig), og ikke minst en skjerm på hele fire tommer. Skjermen er laget med Samsungs Super-AMOLED-teknologi som ble presentert i februar. Vi kan skrive avsnitt opp og ned om hvor flotte disse skjermene er, men tro oss når vi sier det: Du kommer til å bli imponert.

Og så kan vi utifra bilder konstatere av Galaxy S ser svært lekker ut. Vi gleder oss til å teste denne telefonen!

Pris: Ca 5000 kroner

I salg: i løpet av juni

Les mer om Samsung Galaxy S

Les også mer om Super-AMOLED i lyntesten av Samsung Wave

Samsung Wave

Wave byr på mange flotte spesifikasjoner, men det vi egentlig gleder oss til er Bada. Wave er nemlig den første telefonen med Bada-operativsystemet. Dette er Samsungs forsøk på å lage et økosystem for programvareutviklere, slik at det kan skrives programvare spesifikt for deres telefoner. Resultatet blir trolig noe i samme bane som Apples iPhone.

For i likhet med iPhone er det ikke snakk om et åpent operativsystem. Bada er enkelt forklart en samling grensesnitt for tilgang til funksjoner i telefonen, slik at programvareutviklere kan skrive programmer som tar i bruk alle funksjonene i telefonen. Selv om vi ikke har prøvd noen Bada-programmer antar vi at det her blir en helt annen opplevelse enn de ærlig talt triste Java-programmene du har fått på Samsungs og andres "ikke-smarttelefoner" til nå.

Så skader det ikke at Wave også ser utrolig lekker ut, og generelt virker som en god telefon. For øvrig er dette den første telefonen med Bluetooth 3.0.

Pris: ca 3500 kroner

I salg: Uke 23

Les våre inntrykk fra lanseringen av Wave

Les vår lyntest av Samsung Wave

Samsung Wave kommer neste uke

Iphone 4 

Hva neste iPhone skal kalles er det bare Apple som vet. Men det som er helt sikkert er at den kommer, og at den blir råere enn iPhone 3G. Spesifikasjonsmessig snakker vi trolig om en fullpakket telefon med en av markedets skarpeste mobilskjermer. Under panseret vil vi finne iPhone OS 4, som er nyeste utgave av Apples mobiloperativsystem.

Her kommer du til å få blant annet støtte for fleroppgavekjøring, et mappesystem i menyen, bedre e-poststøtte og mye annet. Iphone har lenge vært selve standarden for trykkskjermtelefoner, og med iPhone 4 regner vi med at Apple igjen for alvor tar opp kampen om mobiltronen. I dag må Apple se seg slått av Android, både i markedsandel og funksjonsnivå. 

Vi elsker konkurranse, og det er ingen tvil om at Apple er en av de store pådriverne for utvikling i mobilmarkedet. Dersom iPhone 4 blir så rå som vi tror kan du glede deg til at konkurrentene følger opp med enda råere telefoner i tiden etter lanseringen. Gjør deg klar til å finne frem gliset og slå opp latterdøra når Apple etter all sannsynlighet presenterer den nye iPhonen 7. juni.

Pris: Det vet kun Apple

I salg: Trolig snart

Les om tabben som avslørte iPhone 4 for verden

Les mer om iPhones nye operativsystem

Nokia N8

La oss være ærlige: Nokia har foreløpig ikke fått til å lage en skikkelig gjennomført trykkskjermtelefon. Telefonene deres er for all del ikke dårlige, men sammenlignet med Créme de la Créme  (Les: iPhone og Android) blekner finnenes S60 5th edition-system ganske betraktelig. Dette er menysystemet du finner i telefoner som Nokia X6 og 5230.

Heldigvis er S60 bare et stopp på veien mot en renessanse for Nokias trykkskjermtelefoner. Med Nokia N8 kommer den første åpne versjonen av Symbian-operativsystemet. Symbian^3 får et nytt menysystem vi håper vil fungere bedre enn S60 (selv om det er basert på S60). Vi håper og tror at produksjonen av apps til Symbian får et oppsving med Symbian^3. 

Nokia har forstått at den første Symbian^3-telefonen må være et skikkelig flaggskip. Kameraet skal ha en stor bildebrikke, det er utgang for HDMI, og telefonen har støtte for tilkobling av utstyr som harddisker og minnepinner via USB. Teknisk sett er dette en spennende telefon, og den markerer en frisk start for Nokias trykkskjermsatsing.

Pris: rundt 4000 kroner

I salg: I løpet av høsten

Les mer om Nokia N8

Les mer om nyhetene i Symbian^3 

Hvilke telefoner gleder du deg til?

Enig, uenig eller savner du noen telefoner? Del dine tanker i kommentartråden under artikkelen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.