FORUM

Hvorfor skremme?Flatheim skriver at radiatorer ikke utgjør samme risiko som luft/luft varmepumper. Overflatetempraturene er oftest 10 ºC høyere på radiatorene enn hos varmepumpene. Man får også en luftstrøm forbi radiatorene. Konveksjon heter den og sender den oppvarmede luften rett opp i taket og kaldluften ned mot gulvet der menneskene er. Varmepumpene styrer luftstrømmen dit menneskene er med den styrke man ønsker. Dermed koker vel sammenlikningen ned til størrelse og retning på luftstrømmen. Herr Flatheim synes å vite at oppvarming av luft til 40 - 42 ºC forringer luftkvaliteten, hvorfor utgjør ikke radiatorer med overflatetempratur på vanligvis 60 - 65 ºC samme risiko ?

Så et hjertesukk. Hvorfor skal dere skremme eierne av kanskje 90 prosent av eksisterende boligmasse fra å anskaffe seg en rimelig og komfortabel oppvarmingsmetode, når alternativet dere skisserer koster nesten det samme som den gamle boligen de bor i? Kan man bare puste inn brent støv når man ikke har portemoné som passer best i Holmenkollåsen ?

Så en sluttkommentar til mine kjære debattanter. Flatheim tilkjennegir at ekspertmiljøet han og Bakke er involvert i er så snevert at alle nærmest kjenner alle. Det bevilges heller ikke midler til denne forskning i Norge. Energiministeren fant det heller ikke formålstjenlig å rådspørre dere før tilskudd til varmepumper ble besluttet. Er ikke dette et eiendommelig sammentreff eller tankekors?

Enøk-rådgiver Asbjørn Solum

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.