MOBIL

Hvorfor du ikke skal kjøpe en Windows-telefon

Windows-telefonene ble nettopp utdaterte. Her er noen grunner til at du bør utsette mobilkjøpet til høsten.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. juni 2012 - 12:04

Nettopp kjøpt en Nokia Lumia 900 til 4000 kroner? Synd. Til høsten er den utdatert.

Som du kanskje fikk med deg lanserte Microsoft Windows Phone 8 i går, og en av de store nyhetene er at du ikke kan oppgradere din eksisterende Windows-telefon til den nye versjonen.

LES MER: Microsoft lanserer Windows Phone 8

Joda, utviklingen går lynraskt i teknologiverdenen, men vi har etterhvert blitt vant til at nye operativsystemversjoner rulles ut til eksisterende telefoner. 

Kroneksempelet er Apple, som alltid slipper nye utgaver av iOS til eldre enheter. Kjøper du en iPhone 4S i dag kan du være trygg på at den kommer til å få neste versjon av iOS. Til et visst punkt, selvsagt.

I Android-verdenen er det også vanlig at eldre telefoner får siste operativsystem. Det er ingen hemmelighet at det tar altfor lang tid fra nye Android-versjoner lanseres til de er tilgjengelig på ymse telefoner, men kjøper du en toppmodell er det ganske (men ikke helt) sikkert at den får neste utgave av Android - på ett eller annet tidspunkt.

Har du nettopp kjøpt en flett ny Nokia Lumia 900 vet du at du snart har nådd endestasjonen for oppdatering.

LES MER: Test av Nokia Lumia 900

Windows Phone 7.8

Microsoft skal slippe en oppdatering som kalles Windows Phone 7.8, som vil gi deg samme startskjerm som i versjon 8. Det kommer antakelig også en del andre nyttige funksjoner her. Det er vel og bra.

Men Windows Phone 8 er langt mer enn bare nye menyer. Selv operativsystemet endrer seg i det helt grunnleggende. Hvor Windows Phone 7 er basert på Windows CE, er Windows Phone 8 basert på Windows 8.

Vi forstår veldig godt hvorfor Microsoft har valgt å droppe oppdatering til eldre modeller. Og egentlig syns vi det er en smart avgjørelse.

Windows Phone 8-telefoner kommer nemlig til å få langt sterkere maskinvare og flere funksjoner enn hva som er mulig på eksisterende telefoner. Å få en funksjonsfattig utgave på eldre telefoner er ingen god løsning. Du får ikke en bedre telefon av å installere programvare den ikke er dimensjonert for å kjøre.

Det endrer imidlertid ikke på det faktum at Lumia 900 - Nokias nyeste toppmodell med Windows - nettopp ble utdatert. Og derfor vil vi anbefale at du venter til høsten med å kjøpe en ny Windows-telefon.

Slik blir Windows Phone 8 bedre

De nye telefonene blir nemlig vesentlig forbedret i forhold til dagens telefoner.

Skjermoppløsning: WP8 får støtte for skjermoppløsnigner på inntil 1280 x 760 piksler. Dagens telefoner er låst til 480 x 800 piksler, uansett hvor stor eller liten skjermen er.

Maskinvare: WP8 skal kjøre på Qualcomm-brikker, og da antakelig Snapdragon S4. Det sørger for at telefonene får langt større prosessorkapasitet enn i dag. I praksis tipper vi at vi får se svært avanserte spill og andre funksjoner som krever mye prosessorkraft.

Minnekort: Ingen av WP7-telefonene støtter utskiftbare minnekort. I praksis får du ikke kjøpe en Windows-telefon med mer enn 16 GB minne. Det kommer til å endre seg i WP8, som får støtte for MicroSD-minnekort. Disse kommer i dag i størrelser på inntil 64 GB.

NFC: Mye tyder på at fremtidens betalingsmiddel er mobilen. I WP8 vil du kunne lagre betalingskortet ditt på telefonen, og betale ved å sveipe telefonen over en betalingsterminal. Det er ingen WP7-telefoner som støtter NFC - med unntak av en spesialutgave av Nokia Lumia 610.

Mer avanserte apper: Appene får langt bedre funksjonalitet. I dag må du for eksempel ha Skype-appen åpen for å kunne motta samtaler. I WP8 vil utviklere kunne integrere slike apper, slik at du kan motta samtaler uten at appen er åpen. Programvare skrevet for Windows 8 kan mye enklere porteres over til Windows Phone 8.

LES MER: Disse kommer med Windows Phone 8

Foreløpig har vi bare blitt servert første runde med detaljer rundt Windows Phone 8. Vi venter at det vil komme langt mer informasjon i tiden før du får kjøpt telefoner med det nye operativsystemet.

Det er også mye som er ukjent rundt Windows Phone 7.8-oppdateringen. Det kan godt være at det kommer veldig mye nytt her, men realiteten er at det nærmer seg enden på visa for dagens telefoner.

I mellomtiden er det like greit å utsette kjøp av en ny, dyr Windows Phone 7-telefon. Videoen under viser hvordan startskjermen blir i Windows Phone 8 (og 7.8).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.