MOBIL

Hvor sosial er du?

Sosiale medier har invadert mobiltelefonene våre for fullt.

3. mars 2010 - 13:23
Vis mer

Den første uken etter at iPhone 3GS ble lagt ut for salg gikk antall opplastninger fra håndholdte enheter opp 400% hver dag på Youtube. Dette var enkelt og greit fordi iPhone 3GS hadde fått videoopptak- og redigerings-funksjon. Mobiltelefoner har generelt begynt å få en vanvittig stor innflytelse på sosiale medier, kanskje først og fremst Facebook, YouTube, Twitter og Flickr.

Felles for alle disse tjenestene er at de har blitt svært enkle å bruke fra mobiltelefonene. Spesielt telefoner med stor trykkskjerm fungerer svært bra sammen til Facebook & co. Ofte er dette langt mindre tungvint enn å finne frem PCen og logge deg inn for å eksempelvis kunne poste noe på Facebook.

Stor vekst på kort tid

Da folk først fikk øynene opp for å dele bilder og informasjon via Facebook og Twitter på mobilen, skjønte produsentene fort at dette var noe de kunne dra nytte av. Det begynte så smått med at mange telefoner fikk hurtiglinker fra menyen til de mest populære tjenestene, men i dag finner man egne applikasjoner til nesten alle disse tjenestene på nesten alle plattformer. I tillegg tilbys gjerne widgets som du kan ligge skrivebordet på telefonen din, som til en hver tid gir deg oppdaterte feeds fra valgte sosiale medier - altså uten at du trenger å åpne noe program.

Noen av produsentene, som HTC, Sony Ericsson og Samsung, har også begynt å integrere disse tjenestene i "roten" i plattformene sine. De nyeste telefonene har muligheter for blant annet å integrere Facebook med kontaktlisten din, og deretter knytte hver av kontaktene dine videre opp mot andre sosiale medier som nettopp Twitter og Flickr.

Det er enkelt å dele

Med andre ord blir det enklere og enklere å dele tanker, bilder og videoer med venner, og/eller alle andre, uavhengig av hvilken mobiltelefon du har. Mobilen er noe man alltid har med seg, og de fleste telefoner har etterhvert fått mer enn god nok bildekvalitet for både foto og video, slik at du kan dele det mediet du måtte ønske.

Dette vil si at du til enhver tid kan være oppdatert på alt det vennene dine deler og omvendt, i tillegg til at du får en komplett kontaktliste med bilder og e-postadresser til de fleste på listen.

Tilgjengelighet er en av hovedgrunnene til at sosiale medier er blitt så populære på mobilen. Vi lever i en verden der det skal bli lettere å omgås hverandre. Sosiale medier blir mer og mer populært, og ikke bare blant ungdommen. Selv om Facebook i utgangspunktet startet som et nettverk for studenter, er det er slett ikke uvanlig at både eldre og foreldre er innom Facebook både titt og ofte. Ikke for å gjøre livet til barna surt, men for at de sannsynligvis har venner de også.

Facebook

Facebook er det største av dagens medier, og har 400 millioner aktive brukere på verdensbasis. Facebook er per januar i år det mest besøkte nettstedet på Internet. I Norge er det omtrent 2 millioner aktive Facebook-brukere, hvor 1,3 millioner av disse er aktive hver dag.

Verden over er det 100 millioner aktive brukere som besøker Facebook via mobiltelefonen sin. Disse brukerne er dobbelt så aktive på Facebook som de som holder seg til PC-versjonen.

Hva det koster deg

Operatørene er nok også meget glade for at flere og flere benytter seg av sosiale medier på telefonen, da dette genererer en del datatrafikk som de tjener penger på. Heldigvis har prisene på datatrafikk falt dramatisk i løpet av de siste par årene, så du trenger ikke lenger blakke deg om du vil surfe på mobilen.

Prisen per megabyte ligger hos enkelte av operatørene på under kronen, og det er vanlig med et tak på hvor mye det vil koste deg per dag. Dette taket varierer litt fra operatør til operatør, men rundt 20 kroner dagen er vanlig. Dette vil si at du kan bruke så mye datatrafikk du bare måtte ønske , og det vil uansett ikke koste deg mer enn rett rundt 20 kroner.

Et gjengående spørsmål er da: Hvor mye er en MB? Ved å laste en nyhetsfeed og oppdatere statusen din i Facebook-applikajsonen på iPhone sender du (ca) 16,0 kB og mottar (ca) 32,0 kB. 1 MB er 1024 kB, så du kan jo regne selv hvor mange ganger du kan oppdatere statusen din på Facebook før du når 1 megabyte. Hvis laste sportssidene til VG nå under OL, så tar det nesten 500 kB.

Hvilke sosiale medier bruker du på din mobiltelefon? Legg gjerne igjen ditt svar nedenfor.

Kilde: Youtube, Facebook

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.