KRAFT

– Hvor er resten av pengene?

Øyvind Isachsen i Norwea hadde håpet at Enova ville bevilge enda mer penger til vindkraft i år.
Øyvind Isachsen i Norwea hadde håpet at Enova ville bevilge enda mer penger til vindkraft i år. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Camilla Aadland
10. mai 2010 - 13:19

Generalsekretær Øyvind Isachsen i vindkraftforeningen Norwea sier dagens tildeling er et skritt på veien.

– Jeg er veldig glad på vegne av de som har fått penger. Vi har fulgt disse søkerne over flere år, og er glad man har fått til litt, sier Isachsen til Teknisk Ukeblad.

Enova har i dag delt ut penger til nye vindparker i Vest-Agder, Nord-Trøndelag og Finnmark.

Les mer: Tre nye vindkraftprosjekter får Enova-støtteHvor er resten?

Isachsen lurer på hvor det blir av resten av pengene til vindkraft.

I utlysningsteksten for denne søknadsrunden heter det at den økonomiske rammen er på en milliard kroner. I dag har statsforetaket tildelt 631,5 millioner kroner til de tre vindparkene.

– Dette viser hvor viktig det blir med elsertifikater. Vi må få til et system for grønne sertifikater der de beste kan være de største, sier Isachsen.For store prosjekter

Målet er at Norge skal etablere et felles elsertifikatsystem med Sverige i 2012. Innen et slikt system er det markedet som bestemmer hvor pengene går.

I dag faller de største vindkraftprosjektene utenfor støtteordningene, noe Øyvind Leirstad i Enova bekrefter.

– Selv i denne runden var det prosjekter som var så store at de ikke kunne søke, noe som er synd, sier Leirstad til Teknisk Ukeblad.

Årsaken er at de største prosjektene krever så mye støtte at de spiser for mye av den økonomiske rammen som er satt av.Utsatt på ubestemt tid

Tidligere var målet at Norge skulle ha 3 TWh vind innen 2010, et mål som nå er utsatt på ubestemt tid. Enova er derfor mer opptatt av å nå sitt overordnede mål på 18 TWh ny fornyber energi innen 2011.

– De pengene vi ikke bruker på vind, vil vi bruke på å nå målet om 18 TWh, sier Leirstad.

Han utelukker ikke mer støtte til vindkraftutbygging, men kan ikke si når det i tilfelle blir eller hvor mye.

– Vi vil bruke ressursene som skal til for å nå det overordnede målet. Vindmålet er utsatt, men ikke avlyst. Det er budsjettet fremover som bestemmer hvor mye penger vi skal bruke på de ulike områdene, sier han.

Les mer om: