MOBIL

Hvor er App Store-millionærene?

Det er ikke enkelt å bli rik av å selge programmer til Iphone. Popularitet er ingen garanti.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. okt. 2009 - 17:49

Det kan virke som om det er en utbredt oppfatning at det er lett å tjene seg rik på å selge programmer i Apples App Store for Iphone. Avisen Newsweek har sett nærmere på fenomenet og har funnet ut at det ikke nødvendigvis er slik.

I App Store kan hvem som helst tilby programvare til Iphone mot betaling. Utvikleren beholder 70 prosent av salgssummen selv. For den som har Iphone er det enkelt å kjøpe og laste ned programmer, så det er klart at potensialet for å tjene en god slump penger absolutt er tilstede.

Apple fremstiller da også App Store som en mulighet for å gjøre det stort. I en kampanje rettet mot nye utviklere har sågar selskapet blant annet presentert suksesshistorien Steve Demeter. Demeter tjente på kort tid 250 000 dollar (rundt 1,8 millioner kroner) ved å selge et spill gjennom App Store.

Tjener de penger?

18 måneder etter at App Store ble lansert har imidlertid de aller fleste programvareutviklerne som selger programmer gjennom butikken ikke tjent penger, skiver Newsweek. Ifølge avisen har utviklerne bak populære spill og programmer i butikken generelt tjent mindre enn hva en skulle tro.

Avisen har intervjuet flere utviklere, og den generelle oppfatningen er at App Store slett ikke er noen rask vei til rikdom.

Dårlige odds for å lykkes

Tvert i mot beskriver Newsweeks intervjuobjekter en realitet som består av uforståelige regler fra Apples side, dårlige odds for å faktisk slippe til med programmene sine og generelt liten kontroll over utfallet.

Mange sliter også med å tjene inn igjen investeringene de må gjøre for å begynne å utvikle. Utvikler David Barnard lånte 24 000 dollar for å komme i gang med sitt eget selskap for å utvikle og selge programmet Trip Cubby. Til tross for at programmet ble utvalgt på Apples ”What’s hot”-liste, noe som gjorde at han tjente 45 000 dollar på programmet, var utgiftene større enn inntektene.

I dag har han tjent 200 000 på dette og et nytt program, men overfor Newsweek påpeker Barnard at han måtte bruke mye penger for å tjene penger.

Popularitet er ingen garanti

Avisen har snakket med utviklere som Apple har brukt i sine reklamefilmer, og historien synes å være at tross for popularitet på App Store er det ingen garanti for at du kommer til å tjene deg rik.

Utsikten til rikdom blir ikke lysere av at prisene på programmer i App Store generelt har falt mye i pris siden starten.

Men uansett er det App Store som er den største aktøren i dette markedet, med flest programmer på hylla og flest programmerere i stallen. Men nå som Nokia, Microsoft og andre mobilprodusenter har hevet seg på programvarebutikkbølgen er det ikke usannsynlig at dette vil jevne seg ut.

Kilde: Newsweek

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.