NETTARKIV

Hvor ble telekonkurransen av?

Finn Halvorsen
16. des. 2002 - 15:24

Det begynner å bli lenge siden telemonopolets fall. Men har vi fått reell konkurranse i det norske telemarkedet? Dette spørsmålet er reist og diskutert på en rekke store telekonferanser i løpet av året.

Svaret avhenger av hvem du spør. Men blant de mange mindre aktørene som prøver å fravriste Telenor en liten flik av markedet, er nok svaret negativt. Det er uttalt politisk ønske om telekonkurranse her i landet. Og Post- og teletilsynet jobber iherdig for å passe på at de politiske direktiver blir etterfulgt. Men Telenor har vært, og er fortsatt, flinke til å holde på sine posisjoner, blant annet hva gjelder å slippe andre aktører inn på eget nett.

For flinke, hevder mange, blant annet Robert Hercz, som har etablert seg som selve symbolet på de små aktørers kamp mot giganten Telenor. Han står opp og taler Telenor midt imot i den ene forsamlingen etter den andre, samt i rettsapparatet.

Alternative nettleverandører

Markedsutviklingen det siste året har heller ikke gjort kampen lettere for de små. Konjunkturene har selvsagt også satt sitt preg på Telenor, som samtidig som de flyttet inn i sitt nye, flotte milliardbygg på Fornebu, startet kutt i staben i avdeling etter avdeling, nå senest innen FoU. Også Ericssons norske datterselskap har måttet svelge store FoU-kutt i løpet av året som gikk. Noe blant annet lokalsamfunnet i Grimstad har fått føle på kroppen.

Hva så med alternative nettleverandører? I kjølvannet av fjorårets Enitel-konkurs arbeidet statlig eide BaneTele seg sakte, men sikkert opp som et alternativ til Telenor. Men med den seneste tidens interne bråk i styre og administrasjon, har de for tiden nok med å rydde i eget hus.

Teletjenester over strømnettet har også vært fremme som et alternativ. Men allerede under Kursdagene i Trondheim i januar fikk denne muligheten det glatte lag av professor Nils Holte. Ikke gjennomførbart, var hans karakteristikk. Viken Energinett var ikke enig, og skulle motbevise utsagnet. Men siden har vi ikke hørt noe.

På stedet hvil

Fire tildelte UMTS-konsesjoner skulle sette fart i konkurransen på mobilmarkedet. Allerede i 2001 forsvant Broadband Mobile i konkurs. I løpet av høsten har Tele2 betalt seg ut av sine utbyggingsforpliktelser. Duopolet lever i beste velgående.

Dessuten har hele UMTS-utviklingen nærmest stått på stedet hvil hele året, ikke bare i Norge, men også alle andre steder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.