KRAFT

Hviterussland vil stanse gasstransport til Europa

STENGT: I går stengte Gazprom, her ved direktør Alexei Miller (t.h.), gassleveransene til Hviterussland - etter ordre fra Russlands president Dmitry Medvedev (t.v.).
STENGT: I går stengte Gazprom, her ved direktør Alexei Miller (t.h.), gassleveransene til Hviterussland - etter ordre fra Russlands president Dmitry Medvedev (t.v.). Bilde: Reuters
22. juni 2010 - 13:19

Presidenten i Hviterussland har gitt ordre om at all transitt av gass fra Russland til Europa skal stanses.

Må betale

President Aleksandr Lukasjenko ga ordren etter at Russland kuttet gassleveransene til Hviterussland med en tredel, opplyser hans talsmann.

Russland skrudde tirsdag igjen gasskrana med 30 prosent, ifølge sjefen for gasselskapet Gazprom. Årsaken er en krangel med Hviterussland om betalingen for gassen.

Russland advarer også om at gassleveransene vil bli ytterligere redusert med 85 prosent dersom Hviterussland ikke gjør opp regningen.

Heftig

Den stadig heftigere gasskrangelen mellom de to nabolandene kan få konsekvenser for europeiske gassforbrukere. Ifølge EU-kommisjonen blir rundt 6 prosent av gassen som brukes i Europa, transportert gjennom Hviterussland, og kommisjonen ba tirsdag både Russland og Hviterussland om å respektere kontraktene om leveranser som er inngått.

Hviterussland hadde på forhånd truet med å forsyne seg av gassen som er på vei til Europa, dersom Russland fortsetter å kutte leveransene, ifølge Gazprom.

– Vi har mottatt et brev fra Hviterusslands første visestatsminister Vladimir Semasjko, som slutter med en trussel om at hvis det blir ytterligere kutt, så vil de begynne å ta gass fra transittsystemet, sier Gazprom-talsmann Sergei Kuprijanov.

Pengeproblemer

Ifølge Russland skylder Hviterussland 192 millioner dollar, drøyt 1,2 milliarder kroner, for gass som er levert. Gjelda kan øke til mellom 500 og 600 millioner dollar ved årets slutt, mener Gazprom.

Lukasjenko fløy i forrige uke til Moskva for å forklare at landet hadde økonomiske problemer som gjorde det vanskelig å betale. Men hans russiske kollega Dmitrij Medvedev var ikke fornøyd med forklaringen, og sa at både Russland og Gazprom også har sine økonomiske problemer. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.