KRAFT

«Hvis dette handlet om å ha en sikker jobb, ville jeg ikke vært like frittalende»

Jannicke Nilsen
2. juni 2010 - 10:34

Styreleder i Statkraft Arvid Grundekjøn er klar over at han sitter utrygt.

– Hvis dette handlet om å ha en sikker jobb, ville jeg ikke vært like frittalende. Dette handler ikke om min personlige overlevelse, men om Statkrafts framtid, sier Arvid Grundekjøn til Teknisk Ukeblad, dagen etter at næringsminister Trond Giske refset styrelederen fra talerstolen under Chair of the year.

Etterlyser klarsignal

Statkraft vil satse nærmere 90 milliarder kroner internasjonalt innen fornybar energi fram til 2015. Målet innebærer økt egenkapital og lavere utbytte til staten, men Statkraft har ennå ikke fått klarsignal fra regjeringen, 16 måneder etter at strategien ble lagt fram.

Ifølge Grundekjøn er det er det flere muligheter som nå er i ferd med å forsvinne.

Investeringsbeløpene er så store at styret ikke vil foreta seg noe uten klarering fra eieren.

Kritikk fra Giske

– Vi vil gjerne være den fornybare motoren dere ber om. Vi kan levere på målene, men før vi kan gjøre det må vi få finansene avklart, sa Grundekjøn fra talerstolen på hotell Continental i går.

Da næringsminister Trond Giske skulle overrekke prisen for Årets styreleder til Olav Kjell Holtan i Ekornes, kommenterte Giske at han regnet med at denne styrelederen ikke kritiserte sine eiere offentlig.

Om få uker er det styrevalg i Statkraft, men Giske vil ikke bekrefte at Grundekjøn blir gjenvalgt, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Statkrafts styreleder refser regjeringen

Fikk sparken

Tidligere styreleder i Statkraft, Terje Vareberg fikk sparken for seks år siden, etter at han hadde kritisert statens utbyttepraksis.

Grundekjøn gjør nå det samme, og ber regjeringen redusere utbyttet for å styrke selskapets egenkapital.

- Vi ber om å få beholde hver tredje krone for å kunne hoppe på disse fantastiske mulighetene vi har, sa Gundekjøn fra talerstolen.

Ikke andre motiver

Grundekjøn selv mener det viktigste er at det velges et styre som setter Statkrafts interesser først.

– Jeg har vært styreleder i seks år, og jeg synes det arbeidet vi har gjort har vært bra. Bedriften har hatt en sterk og positiv utvikling. Jeg synes man må se på om dette styret er det rette styret til å drive bedriften videre, og ikke ha andre motiver, sier Grundekjøn.

Styrelederen mener også det er viktig med kontinuitet i Statkraft, og viser til at Bård Mikkelsen i vår gikk av med pensjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Må få rammerGrundekjøn mener Statkraft er en attraktiv partner i flere deler av verden, og at dette utløser svært gode forretningsmuligheter.

- Vi sitter på en diamant. Vi kan utvikle et selskap med gode verdier til nytte for leverandører, Norge og klimautfordringen.

– Det er mulig å si at vi må få mer moderate mål, men da må vi få noen rammer så vi vet hva vi har å jobbe med, sa Grundekjøn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.