ENERGI

Hvert hus - sitt kraftverk

ØKT EL-FORBRUK:  Distribuerte kraftverk i form av brenseceller i boliger, kan bli hvermanseie i løpet av 10 - 15 år, tror analyseselskapet F&S.FOTO: Fra IFAS arkiv
ØKT EL-FORBRUK: Distribuerte kraftverk i form av brenseceller i boliger, kan bli hvermanseie i løpet av 10 - 15 år, tror analyseselskapet F&S.FOTO: Fra IFAS arkiv
Anders J. Steensen
22. nov. 2005 - 08:00

Det er nettselskapenes manglende vilje til å oppgradere kraftnettet som er årsaken til at stasjonære brenselsceller vil vinne frem.

Bruk av elektrisk kraft øker kraftig i mange deler av Europa.

Kraftgap

I Storbitannia regner Frost & Sullivan med at forbruket vil øke til 1700 TWh i 2020. Dette er tre ganger kraftforbruket i 1980.

Manglende investringsvilje i nye kraftverk på grunn av lav avkastning, gjør at gapet mellom tilbud og etterspørsel på kraft vil bli stort.

Små-anlegg

Analyseselskapet tror derfor på en fremvekst av distribuert kraftforsyning hvor brenselsceller vil spille en sentral rolle.

Selv om brenselscelleteknologiene ennå ikke er nådd det stadiet hvor det er kommersielt tilgjengelige, regner F&S med at det er tidsspørsmål.

Allerede i dag finnes brenselsceller som gir mellom 250 kW og 3 MW elektrisk kraft, samtidig som de avgir varme på 1200 grader, nok til å kunne generere varme til hus og heim.

F&S tror at denne trenden også vil gjøre seg gjeldene over resten av Europa.

Gassbasert

British Gas inngikk for få uker siden et samarbeid med Ceres Power Technologies for å utvikle en brenselscelle for husholdningene. Denne skal bruke naturgass som drivmiddel.

Brenselscellen skal levere varme, varmtvann og elektrisk strøm til boligen. Prototech i Bergen er forøvrig med på å utvikler sentrale deler til denne brenselscellen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.