KRAFT

Hver mann sin mølle

ØNSKER VINDMØLLER: Det bør bli flere enkeltstående vindmøller i Norge, mener olje- og energiministeren. Kanskje kan vi få slike møller som enkelte briter har på taket.
ØNSKER VINDMØLLER: Det bør bli flere enkeltstående vindmøller i Norge, mener olje- og energiministeren. Kanskje kan vi få slike møller som enkelte briter har på taket. Bilde: LPS
Kjetil Malkenes Hovland
11. sep. 2009 - 16:14

Det er nesten ingen som bygger enkeltstående vindmøller i Norge. Det kan det bli endring på.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ønsker nemlig at det bygges ut mer småskala vindkraft her i landet. Og han vil gi pengestøtte.

– Det er mange gode grunner til å bygge ut mer småskala vindkraft. For det første gir det ny fornybar og ren energi. I tillegg kan vindkraftproduksjon være viktig tilleggsnæring for grunneiere og bønder, sier Riis-Johansen i en pressemelding.

Får 150 000 kroner

Nå bes fylkeskommunene om å komme opp med gode prosjekter for å utvikle småskala vind, og de to beste prosjektene skal få 150 000 kroner hver. Det avslørte Riis-Johansen på en pressekonferanse i Telemark fredag.

– Med de grønne sertifikatene fra 2012 vil disse møllene kunne bli økonomisk lønnsomme, sier Riis-Johansen.

I Storbritannia er det alt mulig å få støtte til slikt: Les saken her

Lager rettledning

Noen steder kan dessuten småskala vindkraft bygges uten at man bygger mer elnett.

– Det er viktig at utbygging skjer på en teknisk god måte når det gjelder vindforhold, tekniske løsninger og nettforhold, og at det blir tatt hensyn til miljøet, sier Riis-Johansen.

NVE vil få beskjed om å lage en rettledning om hvordan man skal planlegge små vindkraftverk eller enkeltstående turbiner. Der kan utbyggere, kommuner og fylkeskommuner få gode råd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.