NYHETER

Hver femte trafikkulykke i rus

Rus er en viktig faktor i én av fem dødsulykker på vegene her i landet. I Europa anslås det at 5.600 liv kan reddes årlig dersom vi får bukt med fyllekjøringen.

9. mai 2014 - 13:35

Oslo (NTB): Det siste tallet kommer fra EUs transportsikkerhetsråd i forbindelse med EUs trafikksikkerhetsdag. Selv om antall omkomne i trafikken er mer enn halvert siden årtusenskiftet, mistet totalt 240.000 mennesker mistet livet i trafikken i EU-landene mellom 2001 og 2012.

Norge er blant de flinkeste i klassen når det gjelder tiltak mot fyllekjøring. Vi har lav promillegrense, og hele 98 prosent mener det ikke er greit å kjøre når man er beruset. Likevel foretas det rundt 30.000 kjøreturer i alkoholrus hver dag, og ifølge Statens vegvesen er rus en viktig faktor i hver femte dødsulykke.

– Det er fortsatt mye som kan gjøres for å redusere dette tallet. Vi ser også at det er et økende problem med ruskjøring som skyldes andre rusmidler enn alkohol, som cannabis og legemidler. Det er viktig at leger informerer pasientene sine godt om legemiddelbruk og bilkjøring, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

Hun mener Norge bør se på og utrede muligheten for å kopiere et svensk prøveprosjekt der man kan få installert alkolås i bilen som alternativ til førerkortbeslag. Hun vil også ha informasjon om promillekjøring inn i kjøreopplæringen.

– I tillegg bør alle alkoholholdige produkter merkes med en advarsel om kjøring i ruspåvirket tilstand. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.