FORUM

Hvem har lov til å kalle seg master?

6. nov. 2008 - 12:09

ARBEIDSLIV: Lov om universiteter og høyskoler slår klart og tydelig fast at det er kun de med mastereksamen som har lov til å kalle seg master i Norge. Denne loven brytes daglig, spesielt mange medlemmer av Tekna er lovbrytere. De med den gamle sivilingeniøreksamenen kaller seg nå master uten at de har lov til det.

Unnskyldningen som brukes er at en norsk sivilingeniør brukte like lang tid som land med britiskbasert utdanning bruker på en master. Dette er feil. Teller man opp antall timer en kandidat får fra barneskolen og oppover til universitet, finner man at den gamle sivilingeniøren får mindre undervisning enn en engelskmann med en bachelor. Årsaken til dette er at engelskmenn begynner tidligere på skolen og får mange flere timer i skolen. Så det er mer riktig å kalle sivilingeniøren en bachelor, noe som også ble underbygget ved forskrift fra vår regjering om å godkjenne engelsk og kanadisk bachelorutdanning som likeverdig med den norske sivilingeniørutdanningen.

En annen unnskyldningfra Tekna for å opprettholde masterbetegnelsen er at man ikke klarer å finne noen engelsk oversettelse for sivilingeniørtitlene, og da er det like greit å stjele denne engelske oppfinnelsen master som er blitt så populær i verden.

Vel, dette er altså brudd på Norges lover og skal straffes med bøter.

Tekna kaller seg «Society of Chartered Technical and Scientific Professionals», og de har anbefalt norske sivilingeniører å kalle seg chartered engineers. Dette er meget misvisende.

Når engelskmenn kaller seg chartered engineers, er de fult ut medlemmer av en forening som har fått et kongelig privilegium der medlemmene kan gjøre et ansvarsfullt ingeniørarbeid. Fult medlemskap i disse foreningene krever spesifisert utdanning og praksis. Tekna har ikke fått noe slikt privilegium og bruken av uttrykket chartered er derfor meget misvisende, men det høres jo fint ut.

Så kan man jo spørre om titler er så viktige. Vel, vår regjering har gitt ut 30-40 forskrifter om tittelbruk, så våre skattepenger brukes til å spesifisere titler i hvert fall. Vi bør derfor bruke titler riktig da de koster Norge mange penger.

Tekna og deres medlemmer må derfor slutte med disse klare bruddene på god folkeskikk og brudd på Norges lover.

Øivind Moen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.