SAMFUNN

Hva tør Stortinget?

12. okt. 2000 - 14:47

Konjunkturavgiften er allerede lagt død og inntekter på fem milliarder kroner er borte. Og til Teknisk Ukeblad har utdannings- og forskningsminister Trond Giske uttalt dette: – Hvis Frp, Høyre og sentrum går til frontalangrep på inntektene, frykter jeg for min sektor.

Dette er skremmende, men dessverre ikke overraskende. Giske har kjempet en hard kamp for forskningsmidler, men det monner så lite. Stortinget har signalisert at forskning er viktig, at vi i fremtiden skal leve av kunnskap og kompetanse og at vi skal forberede oss på reduserte inntekter fra Nordsjøen.

Teknisk Ukeblad (33/2000) fortalte at knapt noen innen forskning og næringsliv i Norge tror på løftene fra behandlingen av forskningsmeldingen. Når en så dreven politiker som Giske – dreven hans unge alder til tross – uttrykker frykt for at den knappe veksten han har fått til skal ryke under budsjettkampen i Stortinget, da er det fare på ferde.

Nå må Stortingsrepresentantene vise mot til å stå ved egne løfter og ikke forsøke å kjøpe kortsiktige gevinster. Stortinget må gjøre det klart at det er i stand til å tenke forbi neste valg: Universitetene må få mer og forskning må få mer. Kompetanse og næringsvekst kan ikke vedtas. Det kan derimot de nødvendige bevilgninger og virkemidler.

Tør Stortinget dette?

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.