ARKIVNYHETER

Hva skal tunnelen hete?

Bjørn Olav AmundsenBjørn Olav Amundsen
22. juni 2010 - 13:08

Når prosjektet står ferdig med trafikk i begge retninger, skal navnet være bestemt av Aftenpostens lesere, skriver avisen.

– Vanlige gatenavn bestemmes av folkevalgte i kommunen, mens det er Vegvesenet som har beslutningsansvar for tunneler. Nå tenkte vi at folket skulle få bestemme i et så viktig spørsmål, sier Erlend Tidemann i Prosjekt gatenavn i Oslo kommune til Aftenposten.

En ekspertgruppe har lansert fire alternativer:

* Sentrumstunnelen (I hele tunnelen kjører du mot eller under Oslo sentrum.)

* Operatunnelen (På grunn av Operaen like ved, så klart.)

* Fjordbytunnelen (Fordi Oslo er i en rivende utvikling og orienterer seg mot fjorden.)

* Bjørviktunnelen (Fordi den går under Bjørvika.)– Vi har vært innom de aller fleste navn, og disse var de som passet best til navnetradisjonen for norske tunneler, sier Håvard Vikheim i Vegvesenet til Aftenposten. Avisens lesere kan altså stemme på disse forslagene på avisens hjemmeside.

Navnet "Oslotunnelen" er ikke ledig. Det er fra før navnet på den store jernbanetunnelen som går gjennom byen.

"Festningstunnelen", "Ekebergtunnelen" og "Svartdalstunnelen" vil dermed også forsvinne, i hvert fall fra det offisielle vokabularet, skriver avisen.

Kulturelt orienterte lesere vil også finne glede i at ekspertgruppen har luftet navnetanken om "Ludvigsens tunnel" (etter nylig avdøde Gustav Lorentzen alias "Ludvigsen" i duoen Knutsen & Ludvigsen. De bodde jo i en tunnel...)

Historisk interesserte, derimot, vil sette pris på å høre at kong Inge Krokrygg også er vurdert som navne til tunnelen. Inge var fysisk handikappet - blant annet "med pukkel både på ryggen og brystet" - og norsk konge fra 1136 til han døde under et slag på fjordisen utenfor Oslo i 1161.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.