DOKTORGRADER

Hva påvirker legemidler?

I sine undersøkelser har Sontum fokusert oppmerksomheten på ulike formuleringer av stabiliserte, mikrometerstore gassbobler i kontrastmidler som forbedrer det diagnostiske utbytte i ultralydundersøkelser av hjertet. Det foreløpig siste i rekken av slike produkter, Sonazoid, er for tiden i klinisk utprøvning for kvantifisering av blodforsyningen til hjertemuskelen og for deteksjon av kreftsvulster i lever.

Arbeidet gir en bred innføring i utvikling og evaluering av en lang rekke analysemetoder for bestemmelse av partikkelkonsentrasjon, partikkelstørrelse og størrelsesdistribusjon, overflateladning og overflatesammensetning, samt akustiske egenskaper til kontrastmidler for ultralyddiagnostikk. I tillegg til ulike formuleringer av gassbobler, beskrives også fysikalsk-kjemiske egenskaper til en rekke andre partikulære systemer, slik som kolloidalt jernoksid, olje/vann-emulsjoner, proteinløsninger og liposomer.

Resultatene har bidratt til å øke forståelsen av hvordan fysikalsk-kjemiske aspekter påvirker partikulære legemidlers fundamentale egenskaper slik som effektivitet, sikkerhet og stabilitet. Spesielt viktig i denne sammenheng er beskrivelsen av kontrastmidler for ultralyd, og hvorledes samspillet mellom boblenes størrelse, mekaniske og akustiske egenskaper påvirker produktets effektivitet og stabilitet.

Per Christian Sontum er født i Oslo i 1960 og er cand. scient med kjemi hovedfag fra UiO 1986. Sontum arbeider ved Nycomed Amersham, Oslo, hvor arbeidet ble utført.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.