INDUSTRI

Hva er årets teknologibragd?

Startskuddet har gått. Nå vil vi ha dine forslag.

Teknologibragden skal representere en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i Norge, og som er sluttførst innen utgangen av 2013.
Teknologibragden skal representere en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i Norge, og som er sluttførst innen utgangen av 2013. Bilde: Håkon Jacobsen
9. des. 2013 - 10:50

Hvilken teknologisk innovasjon har imponert deg i år? Har du selv vært med på å utføre en teknologibragd? Send dine forslag til teknologibragden@tu.no. Forslag må inneholde en god begrunnelse og en kortfattet beskrivelse.

For trettende gang deler Teknisk Ukeblad ut prisen for årets teknologibragd. Teknisk Ukeblad har omdøpt Ingeniørbragden til Teknologibragden og justert kriteriene.

Årets teknologibragd skal representere en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i Norge, sluttført innen utgangen av 2013.

Nytt av året er at prisen skal deles ut under Teknisk Ukeblads eget arrangement på Grand Hotel 6. februar 2014. Alle kandidatene som når fram til finalen inviteres til å være til stede når juryen presenterer vinneren.

Det vil også bli delt ut priser i andre kategorier under arrangementet.

Ingeniørbragden 2012: Strålende fornøyde bragd-vinnere

Spent

Fjorårets juryleder og nypensjonert rektor på NTNU, Torbjørn Digernes, er spent på årets pris.

– Denne prisen er et viktig tiltak fordi den gir mulighet til å få eksponert nye innovasjoner, som folk flest bør få kunnskap om. Den viser at vi har levende næringsliv, og en sterk innovasjonskraft.

Han sier de gode kandidatene må kunne vise til stor samfunnsnytte.

– Man ser etter kreative nye løsninger på tekniske utfordringer. Det skal være fokus på løsninger som gir Norge muligheter, som løser nasjonale og globale utfordringer og skaper et marked for norsk industri.

Også de små skal med

I fjor gikk den gjeve prisen til storaktørene Statoil og Aker Solutions for deres undervannsfabrikk for gassproduksjon. Men kandidatene må ikke være på deres størrelse.

– Vi har hatt et godt spenn i vinnere de siste årene. Fjorårets vinner var et kjempeprosjekt. Men aktuelle kandidater kan være vesentlig mindre. Vi har kanskje tendens til å overfokusere på oljebransjen, som ofte lager spektakulære løsninger. Det er viktig å bryte teknologiske barrierer også på andre samfunnsområder. Her må radaren gå 360 grader, sier Digernes.

Fornybart er hett

Torbjørn Digernes mener det er for mange gode ideer til å trekke frem enkelte, men peker på fornybar energi som et felt han er spent på å se kandidater fra.

– Fornybar energi er et hett tema som mange jobber med. Verden skriker etter nye løsninger på energi. Innen havenergi, vind, og bølger har man miljøer hvor skjer det spennende ting, for å nevne noe.

Teknisk Ukeblad vil frem til februar fortsette å dekke kåringen av årets teknologibragd.

Se også: Tidligere prisvinnere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.