NETTARKIV

Hva er årets ingeniørbragd?

Claude Olsen
22. nov. 2002 - 11:20

Kandidatene dekker et vidt felt, fra krem mot kreft til gedigne turbinhjul. Felles for dem er at de er basert på norsk utviklet teknologi og har hatt et gjennombrudd i 2002. De fem er:

Sospitas antipirateknologi. Det unge IT-selskapet har kommersiell suksess med produktet som gjør livet surt for alle som piratkopierer programvare.

Den ubemannede og selvstyrte ubåten Hugin 3000 . Et mangeårig norsk utviklingsprosjekt med internasjonal suksess. FFI, NUI, Kongsberg Simrad og Statoil står bak.

PhotoCures krem mot hudkreft Metvikx. Etter flere års utvikling har det norske selskapet tatt av i 2002.

Verdens første undervanns separasjonsanlegg Troll Pilot. Anlegget skiller vann fra olje og gass på Trollfeltet. ABB, Framo og Norsk Hydro står bak den miljøvennlige og innbringende teknologien.

GE Hydros turbinteknologi X-blade . Ingeniørene ved den tidligere Kværner-bedriften har forbedret både virkningsgrad og fleksibilitet i de tradisjonsrike francisturbinene.

Konkurransen har pågått siden i vår. Noen av kandidatene har derfor vært kjent lenger enn de som er omtalt i de siste utgavene av TU. Men det er ikke for sent å rette opp! Fristen for å stemme er 21. november. Les mer om bragdene på tu.no og klikk på Ingeniørbragden 2002. Her kan du også avgi din stemme. Alternativt kan du sende din stemme på e-post til bragder tekblad.no eller fakse den til Teknisk Ukeblad 23 19 93 02.

Bragden må

representere en god ingeniørmessig løsning på et teknologisk problem

ha lokal, nasjonal eller internasjonal betydning for samfunnet

representere en god ide som har vist kommersiell levedyktighet eller samfunnsøkonomisk betydning

være utført eller sluttført i perioden 2001-2002

Produktet eller prosessen må være utviklet i Norge. Utenlandske selskaper kan komme i betraktning hvis det står en nordmann bak utviklingen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.