NYHETER_BYGG

Hus med vindkraftverk

17. sep. 2001 - 06:21

– Slike vindkraftbygninger kan bety et paradigmeskifte både i bygge- og energibransjen. Potesialet er enormt, sier arkitekt Marcus Lee ved det London-baserte arkitektkontoret Richard Rogers Partnership til magasinet New Scientist.

Prosjektleder Sinisa Stankovic ved forskningsenheten til Rutherford Appleton Laboratory i britiske Oxfordshire legger til at vindkraftverket kan forsyne bygningen med minst tyve prosent av dens energibehov.

Konsentrerer luftstrømmene

Vindturbinene plasseres slik at bygningskroppen leder vindstrømmene direkte inn i rotorene. Dermed mer enn oppveies ulempen ved at rotoren ikke kan dreies etter vindretningen.

Tester på en syv meter stor prototyp viser at effekten kan dobles i forhold til en konvensjonell vindturbin. Stankovic hevder dessuten at de har løsninger for å begrense støyen fra turbinen.

Dyr konstruksjon

Universitetet i tyske Stuttgart har hjulpet britene med å utforme en bygning på rundt 200 meter, som i praksis er to tårn med tre vindturbiner imellom. Hver turbin vil være 30 meter i diameter. Arkitekt Lee legger til at konstruksjonen nødvendigvis må bli dyr, med de spesielle kurvede bygningselementene.

Den termiske dynamikken i strukturen må dessuten beregnes nøye. Vindkraftverket vil ha en sterk kjøeleffekt på bygningen.

Ti prosent innen 2010

Britene har satt seg som mål å fylle minst ti prosent av behovet for energi med fornybare energikilder innen 2010. Dette setter press på blant annet byggeindustrien til å finne løsninger som dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.